2017.08.06. 09:35:13 11624 273

Gran Canaria - ahol a sivatag és a hegyvidék találkozik a tengerrel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vulkáni kráterek, sziklák, hegyi tavak, sivatagos homokdűnék, csodás tengervíz, egész évben kellemes hőmérséklet - mi kell még egy jó üdüléshez? Egy sziget, amit érdemes egyszer meglátogatni! Barangoljuk be Gran Canariát!

Puerto de Mogan, Kanári-szigetek, Gran Canaria - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Puerto de Mogan, Kanári-szigetek, Gran Canaria

Gran Canaria dióhéjban

A Kanári-szigetek harmadik szigete Gran Canaria mindössze 150 km-re található Afrika északnyugati partjaitól. Gran Canaria neve ellenére nem a szigetcsoport legnagyobbja, ugyanis területileg csak harmadik Tenerife és Fuerteventura után, habár a Kanári-szigetek közül az első, gazdasági, politikai és turisztikai jelentőségét tekintve. A 710 ezer lakos közel 2 milliós vendégsereget vonz évente. A helyiek szerint itt az év 365 napjából 320-ban süt a nap. A nap szerelmesei számára Puerto Rico-tól San Augustinig szinte összeépítették a part városait.

Legismertebb üdülőhelye Playa del Ingles, a végtelennek tűnő strandon homokdűnék sorakoznak, melyek között szélvédett völgyeket találunk, ahol télen is élvezhetjük a meleg napsugarakat a sivatagi környezetben. Itt kezdődnek az elegáns szállodasorok, ahol mindenki megtalálja a számára megfelelő szálláshelyet. Szórakozási és bevásárlási lehetőségekről a „Kasbah”, „Jumbo” és „Cita” központok gondoskodnak.

Gran Canaria mintegy összefoglalja magában mindazt, ami a többi szigeten található. Gran Canaria rendelkezik a legmegközelíthetetlenebb tengerpartokkal, itt vannak a legjobban védett völgyek, a legmélyebb vulkáni barázdák, és általában a legérdekesebb természeti sajátosságok.

Gran Canaria úgy él a köztudatban, mint tömegturizmusra berendezkedett üdülőhely, ahol egymást érik a szállodák és homokos, sziklás strandok. Aki ellátogat ide, az megbizonyosodhat róla, hogy milyen sok egyéb elsősorban természeti szépségű látnivalót, műemléket, kultúrtörténeti érdekességet, szórakozási és vásárlási lehetőségeket kínál ez a sziget. Gran Canaria tájképe is változatos. Északon meredek, sziklás és csapadékosabb a vidék, míg keleti és déli oldala lankás és száraz, sivatagos jellegű.

Az állandóan kellemes éghajlatnak köszönhetően, az aktív turizmus, a sportolás szerelmesei bármikor hódolhatnak kedvtelésüknek, legyen az windsurf, golf és/vagy aki a tengerparti pihenést valamilyen aktív mozgással szeretné még változatosabbá tenni.

Gran Canaria (grán kánárijá) területe: 1560 négyzetkilométer. 1350 kilométer távolságban van Európa legközelebbi pontjához.

10 dolog, ami tetszett

  1. Nyáron a 36-38 fokban nem is hideg a tenger 20-22 fokja
  2. Gran Canarián több a jó homokos part, mint Tenerifén
  3. A Maspalomas környéki csodás színű és jellegű homokdűnék, és az ottani tó a szép madarakkal
  4. A kék zászlós strandok tengervízének tisztasága
  5. Puerto de Mogan és térségének egyedi, bájos hangulata
  6. Andalogni, embereket nézni Las Palmas sétányán
  7. A sziget belső vidékeinek vadregényessége
  8. A Palmitos Park
  9. A sok kaktusz és pálmafa látványa
  10. Nincsenek kellemetlen, veszélyes rovarok, s egyéb állatok (legfeljebb egyes hotelek földszinti szobáiban csótányok)
    Amadores, Kanári-szigetek, Gran CanariaAmadores, Kanári-szigetek, Gran Canaria

10 dolog, ami nem tetszett

  1. Januárban, februárban túl nyugis a hely, meg amúgy általában 23 óra után
  2. A turistás helyeken kiépítettek a strandok és talán emiatt a tengervíz nem kellően tiszta, átlátszó
  3. A dűnék tájékán sok a nudista, ami kellemetlen lehet a gyerekes családoknak, a nudisták nem kellően diszkrétek
  4. Egy hét után már nem marad sok igazán érdekes látnivaló
  5. Nincs nagy választék bulihelyekből
  6. A túl drága belépődíjak (pl. Palmitos Park)
  7. Egyszer érdemes idejönni, többször már nem
  8. Las Palmas koszos utcái és a kéregetők
  9. A tükörsima, márványos felületű járdák elég csúszósak, különösen, amikor esik egy kis eső
  10. Puerto Rico népszerűsége érthetetlen (lehúzós szolgáltatások, tömeg a strandokon, ronda arcú, bunkó angolok)

A sziget fővárosa: Las Palmas

Gran Canaria fővárosa Las Palmas, a sziget északi részén, a Kanári-szigetek legnagyobb városa gazdag kulturális élettel. A várost a Guiniguada folyó osztja ketté. Az északi, modern városrész (Triana) több mint 1 km hosszú sétálóutcáján éjjel-nappal kedvünkre vásárolgathatunk, de vannak kávézók is bőven, és persze az elmaradhatatlan gyorséttermek. A mára már kiszáradt folyó túloldalára átkelve az óváros (Vegueta) kulturális látnivalóiból csemegézhetünk. Ez a történelmi városrész, jellemzően szűk utcákkal és gyarmati stílusú házakkal.

Gáldar

Ez volt a sziget ősi fővárosa, egy csupasz vulkán lábánál ül. A régészeti látnivalókban közt őslakosok barlangfestményei is láthatóak.

San Agustin

Bizarr sziklákkal körülvett vidéken fekszik, és azok számára ajánlott, akik egy kicsit nyugalmasabb helyet keresnek, mint a szomszédos Playa del Ingles. Az üdülőhelyen bungalók, szállodák és apartmanok sorakoznak egymás mellett, amelyek gyönyörű kertekkel tarkítva. A híres Las Flores sétány a homokos tengerpart mellett húzódik, ami eredeti vulkanikus eredetű. A sétány mellett számos étterem, bár, modern bevásárlóközpont áll a nyaralók rendelkezésére.

Playa del Ingles

A sziget egyik legismertebb és egyben legnagyobb, Spanyolország második legnagyobb turistaparadicsoma. A modern üdülőváros közvetlen a sekély homokos, dűnékkel tarkított tengerparton fekszik. A szállodasoron minden igényt kielégítő, különböző kategóriájú szálláshelyek várják a turistákat. A kék zászlós strand mögött emelkednek a homokdűnék, amelyek a sziget ismertetőjegyei. A tengerparton a napozóágyak, napernyők várják a strandolókat, ahol lehetőség van a vízi sportok kipróbálására is. Egy pár lépés a strandtól és máris Playa del Ingles szórakoztató központjának közepén találja magát az ember.

Maspalomas/Meloneras

Gran Canaria legrégebbi üdülő-települése Maspalomas, két kiemelkedő látványossággal. Az egyik, az Európa egyetlen szaharai homokos mini sivatagja, a másik a világítótorony. Meloneras partja Maspalomas folytatása, a két helyet a világítótorony választja el egymástól. Mielőtt a sziget legjelentősebb turisztikai központjává kiépült Playa del Inglés és Meloneras településekkel együtt, Maspalomas csak egy kis oázis volt a sivatagos területen.

Puerto Rico

Gran Canaria dél-nyugati partján fekszik Puerto Rico, ami egy a part menti sziklákon létrehozott nyaralóhelyek közül. Az egyébként kopár sziklák oldalait apartmanok és szállodák díszítik és leginkább a vízi sport lehetőségekről és a sporthorgászatról ismert hely.

Puerto de Mogan

Sokak szerint a legszebb üdülőhely Gran Canarián, a dél-nyugati parton Puerto de Mogan. Mielőtt a tenger felé terjeszkedve Puerto de Mogan kiépült, egy sziklára kapaszkodó, kanyargós ösvényekkel átszőtt házakból és néhány halászkunyhóból álló falu volt. A Kanári szigetek Velencéjeként is emlegetik a csatornák és hidak által közrefogott utcácskák és a kikötő miatt.

Puerto de Mogan, Kanári-szigetek, Gran CanariaPuerto de Mogan, Kanári-szigetek, Gran Canaria

Fataga

Playa del Ingles tengerpartjától északra kb. 30 percnyi autóútra, az ’ezer pálmafa’ völgyében fekszik Fataga. A kis hegyi falu skanzen jellegű a helyi vidéki építészet sajátosságait tükröző épületeivel.

Arucas

A sziget második legnagyobb városa Arucas, Las Palmas mellett található. A nyüzsgő város temploma Gran Canaria ’Notre Dame-ja’, a vidék jelképe.

Arucas, Kanári-szigetek, Gran CanariaArucas, Kanári-szigetek, Gran Canaria

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...