2024.09.05. 13:02:42 4733 181

Gondoskodjunk a jövőről takarékoskodással
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pénzmegtakarítás a jövőről való gondoskodás egyik alapvető szokása, azonban ennek megvalósítása egy sor tényezőtől válik függővé. Rögtön a sor elején helyhez jut a családi környezet pénzhez való hozzáállása, erről való gondolkodása, hiszen a gyermekek felnőttként azt a mintát fogják követni, amit eltanulnak a hozzájuk legközelebb állóktól.

Tudatos spórolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tudatos spórolás

A Statista adatai szerint az európai háztartások bruttó megtakarítási rátája jelenleg átlagosan 13,7 százalékban mutatkozik meg. Ez a ráta azonban országonként nagy eltéréseket mutat - például míg Németországban 21 százalék feletti, addig Lengyelországban alig 6 százalék. Az adatközlő platform megjegyzése szerint a 2022-es évekbeli megtakarítások, a magas infláció és a megélhetőségi költségek növekedése miatt, az átlagosnál alacsonyabbak voltak. A Forbes Advisor egy tavalyi felmérése szerint elsősorban a bizonytalan gazdasági helyzet késztetett sokakat arra, hogy lépéseket tegyenek az átláthatatlan helyzetek kezelése érdekében. A válaszadók több mint 60 százaléka csökkentette a költségeket, 50 százalék megtakarításokat épített ki, míg 41 százalék egyelőre várólistára helyezte a megterhelőbb kiadások beütemezését.

Tagadhatatlan, hogy a pénz beosztása, a kiadások mérlegelése, valamint a „félrerakás” rutinná növelése időt és fegyelmet igényel, és megannyi kihívás elé állítja az egyéneket - gondoljunk itt példaként a rendszeres pénzügyi kötelezettségek teljesítésére (számlák, biztosítások stb.), vagy a váratlanul betoppanó kiadásokra. A FinanceYahoo.com takarékoskodási tippjei szerint:

  • minden vásárlás előtt készítsünk listát, így nem kerülnek a kosárba felesleges élelmiszerek és egyéb termékek,

  • érdemes figyelni a saját márkás termékeket, amik általában 25-30 százalékkal olcsóbbak, mint a márkás termékek,

  • sokan megfontolják a hitelkártyák készpénz-visszatérítéseit, bónuszait az élelmiszervásárlások esetén,

  • a lakbérek csökkentésére adott tanácsok között szerepel a hosszabb lefolyású bérleti szerződéssel való élés, ami nagy eséllyel csökkentett bérleti díjat von maga után; vagy akár a megfizethetőbb árakkal szolgáló környékre való költözés is.

Továbbá az is segíthet a megtakarítási előrelépésekben, ha nyomon követjük a kiadásainkat, meghatározva, hogy mikor, mire és mennyit költünk - erre a célra alkalmasak az ingyenesen hozzáférhető kiadáskövető alkalmazások, vagy a klasszikus füzetbe vezetés megoldása.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...