2016.01.19. 14:39:41 11001 302

Ginzeng - egy gyökér sokféle bajra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kelet-Ázsia országaiban több mint ötezer éve használják a ginzenget, mint széles körben alkalmazható gyógyszert. Európába csak a XVII. század elején jutott el a növény. Azóta a legtöbb európai országban a természetgyógyászat sokcélú nyersanyaga lett.

Ginzeng - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ginzeng

Jellemzők

Ritka évelő növény, az aráliafélék családjába tartozik. Általában 70 cm magasra nő. Gyógyászati célokra csak sárga, a cukor répáéhoz hasonló bolyhos gyökerét használják, amelynek igen jellegzetes az illata. Íze kissé csípős.

Előfordulás

A ginzenget ültetvényeken termesztik leginkább Délkelet-Ázsiában. A növény vadon növő változatát már csak Korea, Kína, Japán és Oroszország egyes területein lehet megtalálni.

Növényi nyersanyag

A természetgyógyászatban a ginzengnek kizárólag a gyökere használatos. Megmunkálásától függően megkülönböztetünk fehér és vörös ginzenget: a fehér a napon vagy 100°C-os hőmérsékleten szárított koronás gyökerekből jön létre, a vöröset pedig úgy nyerik, hogy 120-130°C-os vízgőz felett felmelegítik a gyökeret. Az elszíneződést a benne található cukorvegyületek okozzák.

Gyógyhatású összetevők

Az illóolajok és a ginzenozid (ez a legfőbb hatóanyaga) mellett a növény B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Még nem térképezték fel a ginzeng összes adtív összetevőjének farmakológiai hatását. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a ginzenozid pozitív hatással van a cukrok átalakítására a szervezetben. Mások arra jutottak, hogy a máj fehérjetermelésében játszik szerepet, illetve a stresszt okozó vegyületek összetételéért felelős.

Javallatok

A ginzenget mindenekelőtt idegkimerültség és koncentrációs problémák esetén ajánlott alkalmazni. A belőle készült tonikum erősíti a szervezet ellenálló képességét és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Enyhe depresszió esetén is bizonyította hatékonyságát.

ÉRDEMES TUDNI

A ginzenget nem szabad három hónapnál hosszabb ideig alkalmazni. Túl nagy adagokban történő használata alvászavarhoz, túlzott élénkséghez vezethet.

ALKALMAZÁS

Főzet - 1 kávéskanál ginzeng gyökeret főzzünk fel 2,5 dl vízben, és 10 percig hagyjuk állni, hogy kiázzon. A főzet javítja a koncentrációt.

Tonikum - Napi 20-30 csepp tonikum segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Fürdő - A fürdővízhez adjunk morzsolt ginzeng gyökeret. A fürdő ellazít és elősegíti a nyugodt alvást.

Ételek és diétás termékek kiegészítője - A ginzeng különböző egészségmegőrző élelmiszerek összetevője. A drága, előre gyártott ginzeng készítmények helyett adjunk az ételhez morzsolt gyökeret (nagyjából 1 g-ot), ez ugyanolyan hatékony, és olcsóbb is. Ennyi elegendő ahhoz, hogy érezzük a növény jótékony hatását.

Forrás: http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2013/06/ginzeng-panax-ginseng.html

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?