2016.01.19. 14:39:41 11132 302

Ginzeng - egy gyökér sokféle bajra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kelet-Ázsia országaiban több mint ötezer éve használják a ginzenget, mint széles körben alkalmazható gyógyszert. Európába csak a XVII. század elején jutott el a növény. Azóta a legtöbb európai országban a természetgyógyászat sokcélú nyersanyaga lett.

Ginzeng - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ginzeng

Jellemzők

Ritka évelő növény, az aráliafélék családjába tartozik. Általában 70 cm magasra nő. Gyógyászati célokra csak sárga, a cukor répáéhoz hasonló bolyhos gyökerét használják, amelynek igen jellegzetes az illata. Íze kissé csípős.

Előfordulás

A ginzenget ültetvényeken termesztik leginkább Délkelet-Ázsiában. A növény vadon növő változatát már csak Korea, Kína, Japán és Oroszország egyes területein lehet megtalálni.

Növényi nyersanyag

A természetgyógyászatban a ginzengnek kizárólag a gyökere használatos. Megmunkálásától függően megkülönböztetünk fehér és vörös ginzenget: a fehér a napon vagy 100°C-os hőmérsékleten szárított koronás gyökerekből jön létre, a vöröset pedig úgy nyerik, hogy 120-130°C-os vízgőz felett felmelegítik a gyökeret. Az elszíneződést a benne található cukorvegyületek okozzák.

Gyógyhatású összetevők

Az illóolajok és a ginzenozid (ez a legfőbb hatóanyaga) mellett a növény B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Még nem térképezték fel a ginzeng összes adtív összetevőjének farmakológiai hatását. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a ginzenozid pozitív hatással van a cukrok átalakítására a szervezetben. Mások arra jutottak, hogy a máj fehérjetermelésében játszik szerepet, illetve a stresszt okozó vegyületek összetételéért felelős.

Javallatok

A ginzenget mindenekelőtt idegkimerültség és koncentrációs problémák esetén ajánlott alkalmazni. A belőle készült tonikum erősíti a szervezet ellenálló képességét és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Enyhe depresszió esetén is bizonyította hatékonyságát.

ÉRDEMES TUDNI

A ginzenget nem szabad három hónapnál hosszabb ideig alkalmazni. Túl nagy adagokban történő használata alvászavarhoz, túlzott élénkséghez vezethet.

ALKALMAZÁS

Főzet - 1 kávéskanál ginzeng gyökeret főzzünk fel 2,5 dl vízben, és 10 percig hagyjuk állni, hogy kiázzon. A főzet javítja a koncentrációt.

Tonikum - Napi 20-30 csepp tonikum segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Fürdő - A fürdővízhez adjunk morzsolt ginzeng gyökeret. A fürdő ellazít és elősegíti a nyugodt alvást.

Ételek és diétás termékek kiegészítője - A ginzeng különböző egészségmegőrző élelmiszerek összetevője. A drága, előre gyártott ginzeng készítmények helyett adjunk az ételhez morzsolt gyökeret (nagyjából 1 g-ot), ez ugyanolyan hatékony, és olcsóbb is. Ennyi elegendő ahhoz, hogy érezzük a növény jótékony hatását.

Forrás: http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2013/06/ginzeng-panax-ginseng.html

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?

Mérgező emberek a környezetünkben - Jelek és lehetséges megoldások

Bizonyos értelemben mindannyian rendelkezünk egy kisebb, esetenként nagyobbra nyúlt, láthatatlan tüskével, mellyel néha akarva, ám legtöbbször mégiscsak akaratlanul „megmérgezünk” másokat. Megbántjuk a szeretteinket, a barátainkat, a környezetünkben élő embereket. Egy meggondolatlanul elejtett szó, mely kígyóméregként fröccsen a másik emberre, egy figyelmetlenség, egy óvatlanul megtett lépés, vagy egy elsietett döntés mind toxikus eredményeket szülhet. De kik azok, akik a mérgezés külön csoportjába sorolhatók? Miről ismerhetjük fel ezeket a viselkedésformákat, illetve mivel gyógyíthatjuk meg a „méregbe borult” helyzeteket?

Tanulható-e az optimizmus?

Lionel Tiger amerikai antropológus, az optimizmust az evolúció során kialakult, az emberek egyik legmeghatározóbb funkciójaként értelmezte. Azt figyelembe véve, hogy az optimizmus a jövőről való gondolkodást hordozza magában - mely az elmúlással való szembesülést is tartalmazza -, tulajdonképpen a félelem ellensúlyozójaként is jellemezhető. Annak ellenére, hogy az előbbi megfigyeléssel nem mindenki ért egyet, tagadhatatlan, hogy az optimizmus az egészségre is erőteljes hatást gyakorol. De vajon tanulható az optimizmus?