2020.02.29. 15:03:52 10761 318

Gazdálkodj okosan a vízzel – gyűjts esővizet, meglátod mennyi haszna van!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rém egyszerű, igazából nem kerül semmibe és rendkívül környezetkímélő módszer. Amivel ráadásul megtakaríthatsz egy csomó pénzt is. Szóval vágj bele az esővíz gyűjtésbe, használd okosan kertedben a természet ajándékát. Így mikor borúsra fordul az idő, szomorkodni sem fogsz: gondolhatsz arra, milyen szépen gyűlik az éltető nedű!

Esővíz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Esővíz

A víz olyan kincs, amit az átlag magyar ember elkényeztetett kisgyermek módjára pocsékol, hiszen a csapból is az folyik. De fontos tisztában lennünk azzal, hogy a tiszta (iható minőségű) víz, rendkívül kevés területen ilyen természetes és könnyen megszerezhető az emberek számára. Ráadásul a készletek nem végtelenek, erre is gondolnunk kell. Hogy még a dédunokáinkra is tiszta lelkiismerettel gondolhassunk, igyekezzünk a vízzel okosan bánni. A pénztárcánk is helyeslően bólogatna erre, ha tudna.

A ráfordított költség szinte nulla

Vízgyűjtő tartály, vagy erre alkalmas hordó újonnan vásárolva is gyorsan visszahozza az árát, de a legtöbb kertben, vagy ismerősök kertjében lapul is erre alkalmas, használaton kívül lévő holmi. Használt áruként pedig szintén pár forintért tehetünk rá szert. Másodkézből vásárolt áruk esetén duplán teszünk jót: megkíméljük a földet egy újabb nehezen bomló tárgy szemétként kezelésétől, ráadásul, ráadásul az újból is kevesebb kell, a le nem gyártott daraboknak pedig gyártás során keletkező környezetszennyező lába sem lesz. Ám, ha mégis újban gondolkodnánk, érdemes a helyi önkormányzatnál is érdeklődni. Néhány városvezetés igen jutányos áron kínál vízgyűjtő tartályt városa lakóinak – bizonyára felismerték, hogy ez mindenkinek jó!

Az időjárás egyre jobban indokolja

Az éghajlati jellemzők változást mutatnak, melegebb és szárazabb nyarakra kell készülnünk. Ugyan érkezhetnek felhőszakadás során hirtelen lezúduló nagy esők, ezek azonban az aszályos időszakban kiszáradt földbe nem képesek megfelelő mértékben beszívódni. Tehát elfolynak a csatornákba. Ezek a ritkán, de hirtelen nagy mennyiségű csapadékkal szolgáló esők nem jelentenek biztos nedvességforrást a termesztett növényeink számára. Róluk öntözéssel kell gondoskodnunk. A felső 20-30 centiméter földréteg gyorsan kiszárad, így a sekély gyökérzettel rendelkező zöldségek, gyümölcsök bokrok, virágok könnyen a szárazság áldozatává válhatnak.

Valóban megéri gyűjteni?

Laikusként sokszor kevésnek, jelentéktelennek gondoljuk a felfogható csapadék mennyiségét, holott a lakó és tároló épületeink esővíz elvezető rendszerén keresztül igen szaporán telik a gyűjtő tartály! Ezek a tiszta, káros anyagoktól mentes literek pedig ideálisak a növényeink öntözésére. Tehát igen, megéri gyűjteni!

Ha pici a konyhakert

Ha a teljes begyűjtött mennyiséget nem használjuk el a picike kertünkben, akkor sem megy pocsékba. Akár a kerti holmik letisztításához, akár kocsimosáshoz környezetbarát, kézenfekvő alternatíva. A terasz letakarításához, felmosásához szintén kiváló, de még kiskedvenceink bundáját is hűthetjük vele a kánikula napjaiban. Aprócska kertben sem foglal sok helyet, hiszen a csatorna alatti terület másképp mindenképp kihasználatlan maradna – épp a lezúduló csapadéknak köszönhetően. Ne hagyjuk elfolyni a tiszta, hasznos esővizet! Spórolnál a vízszámládon is? Ezt olvasd el!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...