2020.02.27. 13:59:50 10981 309

Spórolj a vízzel és csökkentsd a vízszámlád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudatos életmóddal nagyon sokat tehetünk a pénztárcánkért és a környezetünkért is. Az egyik legnagyobb kincsünk, a víz, azonban ritkán kerül elő a spórolás vonatkozásában. Pedig bizony nem kis összegekkel lehetünk beljebb éves szinten, ha kicsit jobban odafigyelünk a részletekre!

Csöpögős csap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csöpögős csap

Segítünk átgondolni, hogy mire mennyi vizet használtok otthon és hogyan tudjátok a mennyiséget lecsökkenteni. Míg egy átlagos négy fős család havi szinten körülbelül 29 000 liter vizet használ el, egy igazán takarékos családnál kevesebb, mint a fele folyik el egy hónap alatt.

Az alapvető személyes higiénia

Míg egy gyors, takarékos zuhanyzás során nagyjából 15 liter vízzel tisztává varázsolhatjuk a testünket, a kádban fürdés általában kb. 100 liter vízmennyiséget használ el. Tehát, még ha kényelmesen, ráérősen zuhanyozunk is, a legfeljebb 50 liter víz elfolyásával is csak a felénél tartunk egy alkalom kádas fürdésnek. A legtakarékosabb módszer, ha a zuhany alatt bevizezed magad kb. egy percig, majd ezt követően elzárt víznél szappanozol és csak az öblítés erejéig nyitod meg ismét a csapot.

Kéz és fogmosás szintén elmaradhatatlan része a napnak. A kézmosásnál nagyjából alkalmanként 5 liter vízzel kell számolnunk, gyerekeknél pedig ennél is többel. Érdemes érzékelővel felszerelt csapot választanunk, hiszen így valóban csak a szükséges mennyiséget fogjuk felhasználni. Azt pedig talán már mindenki magától is tudja, hogy fogmosás alatt mindig el kell zárni a vizet! Ellenkező esetben teljesen fölöslegesen folyik el havonta nagyjából 3600 liter.

WC öblítésnél igazából egyáltalán nem indokolt ivóvizet használnunk, érdemes inkább kialakítanunk a kézmosóból a vécétartályba átfolyó rendszert. Egy régi vécé nagyjából 10-12 literrel öblít, míg modernebb társa már 2-3 literrel eléri ugyanazt a tisztaságot. Ez pedig még bőven javítható is, ha szabadon elzárható, vagy vízmennyiség szabályozóval ellátott szerkezetünk van.

A ház tisztasága

Takarításkor az odafigyelésen múlik minden, nagyon sok vizet általában a művelethez nem használunk, de a felmosáskor gondolkodjunk praktikusan! A mosás, szárítás már jelentősen nagyobb mennyiséget jelent. Válasszunk olyan mosógépet, amely súlyérzékelés alapján dönti el, mennyi vízzel mos! A szárítógépet pedig csak akkor kapcsoljuk be, ha valóban szükség van, például nem tudunk a szabadban teregetni és a szobában nem száradna szépen meg a ruha. A szárítógép kondenzációs folyamati során ugyanis szintén használ vizet, egy adag esetén kb. 100 litert.

Mosogatáson lehet a legtöbbet spórolni! Folyóvízben mosogatás botrányos mennyiségű vízfelhasználást jelent: akár 9-10 ezer liter ivóvíz is elfolyik a kezeink között egy hónap során. Ennél a takarékos kézi mosogatás is jobb, ám még az ezzel felhasznált kb. 1200 liter / hó mennyiséget is harmadára csökkenthetjük, ha mosogatógépet használunk.

Étkezés

Magyarország szinte egész területén iható, jó minőségű, kellemes ízű (íztelen) víz folyik a csapból. Emellett igazán nem érdemes palackozott vizet vásárolnunk, ami egyáltalán nem takarékos és nem környezetkímélő. A háztartási gépek – például kávégép ráadásul nagyon hamar vízkövesednek a palackozott ásványvíztől.

Öntözés és kocsimosás

Ha nem áll rendelkezésünkre kerti kút (ami nem vezetékes hálózatról működik), akkor mindenképp érdemes esővizet gyűjtenünk. A virágaink kifejezetten hálásak lesznek érte, a konyhakert locsolásához is remek és még az autómosást is ingyen oldhatjuk meg!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...