2017.02.21. 17:02:48 9777 274

Garantált bérminimum - Neked is jár?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

2017 év kezdetétől jelentősen emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetében az előbbi 127 500,- Ft, az utóbbi 161 000,- Ft-ra nőtt a vonatkozó Kormányrendelet alapján. 2018-tól pedig 138 000,- Ft, illetve 180 500,- Ft szerepel jelenleg a jogszabályban.

Gépkezelő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gépkezelő

Mivel az előző évekhez képest jelentős a változás, nagyon sok munkavállaló számára egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kategóriába tartozik. Ha Ön is minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló, vajon tisztában van azzal, hogy melyikre jogosult?

Kezdjük azzal, hogy kire is terjed ki a jogszabály személyi hatálya. A Kormányrendelet munkáltatót és munkavállalót említ, ezért a gyakorlatban már előfordult, hogy önkormányzati közalkalmazottnak nem akarták megfizetni a garantált bérminimumot, mivel ő nem munkavállaló. Természetesen a Kormányrendelet hatálya kiterjed a különféle közszolgálatban állókra és foglalkoztatóikra. Így lényegében mindenki a hatálya alá tartozik, aki munkát végez.

A garantált bérminimumra azok a munkavállalók jogosultak, akiket olyan munkakörben foglalkoztatnak, amely legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel. Nem a tényleges végzettségnek van tehát a jogosultság szempontjából jelentősége, hanem annak, hogy a betöltött munkakörhöz szükséges-e középfokú iskolai- vagy szakképzettség. Ez pedig gyakori viták forrása.

Egy másik, az országos Képzési Jegyzékről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendelet segít az eligazodásban. Ennek 1. sz. melléklete tartalmazza a szakképesítéseket és azt, hogy az adott szakképesítéshez milyen besorolási szint (21-től 62-ig) tartozik. Ezek lehetnek alapfokúak, középfokúak (ebből is alsó- és felső középfokú), emelt szintű- és felsőfokú szakképesítések.

A garantált bérminimum szempontjából azok a szakképesítések számítanak, amelyek legalább középfokúak, azaz a jogszabályi szintjük legalább 31-es vagy e feletti. Pl. az autóbuszvezetői szakképesítés szintje 35-ös. Ez egy középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igénylő, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül.

A garantált bérminimumra jogosultságot tehát az OKJ-s Korm. rendeletben ellenőrizhető annak alapján, hogy a munkaköri feladatok milyen minimális szakképesítést igényelnek.

dr. Vágány Tamás

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...