2021.05.21. 08:31:12 8325 238

Futni vagy nem futni, ez itt a kérdés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sport szükséges és fontos része az életünknek, ráadásul az egyik legjobb és legegészségesebb stresszoldó. A futáshoz nem kell eszköz, bárkinek elérhető és bármikor végezhető, ezért nagy divat lett az elmúlt években. De a futás valóban mindenkinek a legmegfelelőbb sport?

Futás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Futás

A sport egészséges – feltéve, hogy jól csináljuk. Mivel a futás gyakorlatilag ingyen van, rugalmasan tervezhető és végezhető, akár egyedül, szakértői vezetés és tanulás nélkül is, így tipikusan olyan edzésforma, amelyet előszeretettel választ bárki, a kismamáktól a középkorú férfiakon át az alakformáló fiatal lányokig. Ez szuper, mert ők mind tesznek az egészségükért. Optimális esetben valóban így volna, de sok a buktató…

Hazafutás?

Az emberek többsége, úgy megy el futni, hogy elindul futva az otthona közeléből és ugyanoda érkezik vissza. Nem utazgat egy ideális terepre, ahol lefutja az aznapi penzumot, majd még haza is utazik. Ez azonban azzal jár, hogy emberek futnak belvárosszerte, lakótelepek átkötő utcáin, gyárak mellett. S míg egy egészségesebb lét a céljuk, a sportoláskor sokkal intenzívebb légzés során rengeteg méreganyagot, kipufogógázt, szmogot stb. lélegeznek be. Többet, mint aki nem sportol. Tehát bár a rakparti futás bizonyára megnyugtató – nem feltétlenül a legjobb ötlet.

Testfejlesztés?

Jó, hogy mozgásban tartjuk a szervezetünket, de amennyiben ezt futással tesszük, elengedhetetlen, hogy megfelelő felszerelésben tegyük azt – kiemelten gondolva itt a megfelelő futócipőre, ami a talaj által a talpunkra mért ütéseket optimálisan oszlatja el. De még egy fantasztikus professzionális futócipőben sem biztos, hogy a legjobb ötlet betonon, aszfalton szaladni – pedig a legtöbb városi futónak ez az egyetlen vagy legalábbis a legegyszerűbb, legolcsóbb, legkézenfekvőbb lehetősége. A sportot pedig sokszor hosszú távon a térdünk sínyli meg. Kopások, porc gondok alakulhatnak ki a helytelen sporttól. A futás ráadásul a gerincet sem kíméli. Különösen a reggeli, hajnali futóknak érdemes újragondolniuk sportolási szokásaikat, mert azok az egyébként egész nap terhelés alatt lévő porckorongok védelmi vonalát gyengíthetik meg.

Mi magunk mindenképp alkalmasak vagyunk a futásra?

Bizony ezt is végig kell gondolni. Hiszen aki hajlamos a porckoronggal kapcsolatos betegségek kialakulására, vagy esetleg volt is már ilyen problémája, annak jobb választás valami más mozgásforma. Aztán léteznek olyanok, akik alakformálási céllal szaladnak – közülük a nagy súlyfelesleggel küzdők teszik ki magukat kifejezetten veszélynek. A boka, térd, csípő ugyanis lehet, hogy nem bírja majd az átlagosnál nagyobb terhelést. Érdemes előbb megpróbálni egészséges étrenddel leadni néhány kilót, és mellette kevéssé terhelő edzéseket tartani, majd ezt követően vezetni be fokozatosan a futást – egészséges környezetben.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...