2017.03.24. 17:00:00 11942 311

Forradalmasítják a finnek az oktatást
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Észak-Európában az oktatás kiemelkedő színvonalú, kiváltképpen igaz ez az általános iskolákra. A finnek most óriási dobásra készülnek, megszüntetik a tantárgyakat! Gondolj csak bele, az elmúlt 100 évben ugyanazon séma alapján zajlanak a tanórák, közben a világ kifordult sarkaiból.

Finn oktatás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Finn oktatás

Előtte egy videó

Az alábbi videó vírusszerűen terjedt néhány hónapja az interneten. A mondanivalója - bár kissé hatásvadász - kiválóan összefoglalja, hogy mennyire elmaradott az oktatási rendszerünk, a technikai fejlődést sajnos nehezen követi. Rögtön az elején szeretnénk leszögezni, továbbra sem politizálunk, és azt sem gondoljuk, hogy a tanárokat kellene hibáztatni. Ezt a videóban nagyon szépen fogalmazzák meg.

A finnek

A finn oktatási rendszer mindig is benne volt a top 10-ben. Most azt tervezik, hogy eltörlik az órákat. A cél az, hogy az iskola a 21. század kihívásaira készítsen fel, ezért a tantárgyanként oktatás helyett témákat elemeznek ki. Például a második világháború megismertetésekor nem csak annak történelmi, hanem gazdasági és földrajzi vonatkozását is vizsgálják.

Ez azzal jár, hogy a megszokott órák rendje is változik, azaz nem a tanár ismerteti a tananyagot, miközben a gyerekek hallgatják, hanem kis csoportokra osztva beszélgetnek a témákról.

Ezzel a csoportmunkára való képességet is javítják. Gondoljunk csak bele, munkahelyen mennyire működne, hogy a kollégánkkal nem osztunk meg valamilyen számára is fontos ismeretet, “Ne less!” felkiáltással...

Ez a hatalmas változás nem egyik napról a másikra megy végbe, első lépésként a nagyobb diákokkal tesztelik az új rendszert. Viszont Helsinkiben a tanárok 70%-a már felkészül az új oktatási metódusra, mivel a tervek szerint 2020-ra már csak ez a rendszer működne. További jó hír, hogy a tanárok fizetését ezzel egyidőben nagyobb mértékben megemelik.

Forrás: brightside.me

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...