2020.12.08. 14:51:30 11585 207

Felpuffadt szemkörnyék – lehet, hogy komoly a baj?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az angioödéma jól érzékelhető abban az esetben, ha a szemek vagy az ajkak területén jelentkezik. Fontos tudnunk azonban, hogy akár életveszélyessé is válhat, hiszen a torok vagy a légutak területén is jelentkezhet duzzanat. De mi okozza?

Duzzadt szemek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Duzzadt szemek

Talán csak szem, vagy száj vizenyős duzzadtsága jelentkezik, ám az is előfordul, hogy fulladásos tünetek sodorják életveszélybe az embert. A hirtelen jelentkező tünetek ráadásul igen lassan múlnak el. De mi okozza ezeket az ödémákat? És mi a teendőnk, ha tüneteket észlelünk?

A fenti tünetekkel jelentkező angioödémát legtöbbször különböző allergiák váltják ki, de kialakulásukban szerepet játszhat örökletes tényező is, ilyenkor jellemzően a pubertás követően jelentkezik és hányingerrel, hányással párosul. Tévesen élő városi legenda, hogy az allergiás időszaknak véget vet a hideg időjárás megérkezése. Az allergiák, túlérzékenységek nagyobb részéért ugyanis nem a pollenek tehetők felelőssé. Sőt, maga a hidegérzékenység is járhat kellemetlen tünetekkel, melyek akár fulladáshoz is vezethetnek.

Ilyen kimondottan veszélyes tünetokozók lehetnek a gyógyszerallergiák is, leggyakoribb az aszpirin és a penicillin érzékenység, de vérnyomáscsökkentőknél is előfordul a test allergiás reakciója. Bár okozójuk egészen más, a tünetek épp ilyenek lehetnek a rovarcsípés-, a latex-, vagy akár az ételallergia esetén is.

Mi a teendő angioödéma észlelésekor?

Semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül az ártatlannak tűnő szemduzzanatot, arra gondolva, hogy majd elmúlik. Igyekezzünk sürgősségi kezeléshez jutni, mielőtt a helyzet igazán kétségbejtővé válna. A tünetek enyhülését követően pedig alaposan vizsgáltassuk ki az érzékenységünk okát – hiszen így előzhetünk meg egy újabb, rosszabb esetben komolyabb allergiás rohamot. Ehhez szükség van az örökölt betegségek feltérképezésére épp úgy, mint az ödéma jelentkezését megelőző életmód elemekre. Fontos lehet, hogy mit ettünk, mit ittunk, milyen gyógyszer vettünk be, mivel érintkezhettünk, például egy otthoni takarítás során, ami a reakció kialakulásához vezetett.

Hogyha az orvosi vizsgálatok súlyos érzékenységet mutatnak, akkor sem kell rettegésben élnünk a hátralévő életünket, de nagyon fontos odafigyelnünk az allergén elkerülésére. Indokolt esetben pedig epinefrininjekciót kell magunknál tartani, amit életveszélyes allergiás reakció, ún. anafilaxiás sokk esetén mentőövként tudunk használni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...