2018.03.02. 12:09:18 13090 430

Fedezd fel a színes burgonyákat, amik nem „édesek”!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtad, hogy a burgonya európai térhódítása XVI. Lajos francia király gyógyszerészének köszönhető? Az ördög eledelének tartott növényt, a hibás elfogyasztás miatt sokáig nem termesztették. Ugyanis sokan tudatlanságból a mérgező leveleket és termést fogyasztották a gumók helyett!

Színes burgonyák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes burgonyák

Sőt, a burgonya őshazáiban - Peru és Chile - számtalan színvariációban létezett, de az európaiak akkori kényes ízlésének valamiért csak a fehér húsú felelt meg.

A nagy mennyiségben növényi színezőanyagot tartalmazó fajták igazán izgalmassá tehetik ételeinket, a színes ételek növelik az étvágyat, további nem elhanyagolandó érv mellettük, hogy a gyerekek is szívesebben eszik meg ezeket. Az édesburgonyához hasonló színekben pompáznak. Ráadásul a burgonyagyökér az egészséges ételek közé tartozik, amennyiben nem a bő olajban sült fogást választjuk.

Egy kis utánajárással te is beszerezhetsz az itthon különlegességnek számító színűekből:

  • Svájci kék burgonya - A típusú, azaz salátának való; több országban chips is készül belőle.
  • Perui lila burgonya - B típusú, tehát főzni való
  • Svéd kék burgonya – C típusú, sütéshez való
  • Skót felföldi vörös –burgonyapürének ajánlott

Az ezekben található természetes antioxidánsok, az antocianinok a konyhai feldolgozás hatására kevésbé bomlanak le, így a szervezetbe jutva hatékonyan előzik meg a különböző szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A színes burgonyák a tapasztalatok alapján könnyebben megfőnek, ill. előbb meg is sülnek, mint a hagyományosan felhasznált fajták.

Érdekesség:

Hazánkba kerülve először földi alma vagy földi körte néven vált ismertté, és fokozatosan vált csak alapélelmiszerünké.

Forrás: origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20121029-burgony-krumpli-alapanyag.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.