2018.09.26. 08:37:27 9981 322

Fágterápiával a bakteriális fertőzések ellen – De mi is az a fág?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az orvostudomány az antibiotikumok tekintetében jelenleg nem tud lépést tartani a gyorsan mutálódó, ezáltal rezisztensé, azaz immunissá váló baktériumfajtákkal. Egyes kutatócsoportok több antibiotikum együttes hatását vizsgálja, míg mások a programozásukkal próbálkoznak. A legbiztatóbbnak azonban a Nyugat-Európában még nem annyira elterjedt fágterápia ígérkezik.

Mikroszkóp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mikroszkóp

A „baktériumölő mikrobákat” a francia-kanadai d’Herelle már 1917-ben kapcsolatba hozta a baktériumok okozta fertőzések legyőzésével, s ezután vizsgálatokat végzett a bakteriofágok (a baktériumok vírusai) terápiás felhasználásával kapcsolatosan.

Most ezt a terápiát az antibiotikumok visszaszorulásával ismét előtérbe helyezhetik, sőt a két kezelési módot egymással kombinálva is jó eredménnyel folynak a kutatások.

A fágok baktériumspecifikusak, ez a tulajdonság teszi ezeket a vírusokat ennyire reményteljes ellenszerré:

Az csak a kezdet, hogy olyan baktériumokra is hatással vannak, amelyekre az antibiotikumok már nem hatnak. Minden egyes bakteriofág meghatározott baktériumfajt fertőz csak meg, emiatt az emberi – továbbá az állati és növényi – szervezetekben megtalálható sejtekre és hasznos baktériumokra nincsenek káros hatásaik, allergiás reakciókat a kutatások során nem tapasztaltak. A fágterápia széles körben felhasználható:

Többek között szájüregi, bőrfelszíni és légúti fertőzéseket és nyílt sebeket kezelnek vele sikeresen.

Az állatgyógyászat területén nagy előrelépés, hogy a fágok kiszárított formában is megőrzik a jótékony hatásukat, így szájon keresztül is adagolható. Ez az áttörés könnyedén átültethető a humán gyógyításba. Egyes törekvések pedig egy speciális fágkoktéllal igyekszik visszaszorítani a Listeria monocytogenes által szennyezett élelmiszerek (pl. sajtok és felvágottak) számát.

Grúzián, Lengyelországon és Oroszországon kívül többnyire nincs a közelünkben jelentős fágterápiás központ, de reménykedésre ad okot, hogy először Magyarországon került forgalomba olyan növényvédőszer, amely bakteriofágok segítségével veszi fel a versenyt a bakteriális fertőzésekkel.

Forrás: wikipedia.org/wiki/F%C3%A1gter%C3%A1pia, agroinform.hu/allattenyesztes/virusok-gyogyitan

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...