2021.05.14. 12:23:36 9646 279

Ezért csíp az erős paprika - Használd ki sokféle módon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aki szereti az erős paprikát, annak néhány étel elképzelhetetlen nélküle. De miben rejlik az erős paprika „ereje?” Mitől csíp és milyen élettani hatása van? Hozzá lehet szokni? Hasznos is tud lenni? Most aztán körüljárjuk a témát…!

Csípős paprika - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csípős paprika

A paprika – és számos más növény -, a kapszaicin tartalma miatt csípős. Ez a vegyület a szánkban olyan reakciót indít be, ami égés érzethez hasonló – így hát a szervezetünk is ennek megfelelően reagál rá. Ezt a hatást pedig nem csak a szánkban található receptorok érzékelik. De erről majd később.

Mivel a szervezetünk égésként azonosítja a kapszaicin keltette reakciót, így ennek megfelelően védekezik is ellene: fokozott nyál és más váladék termeléssel, izzadással, könnyezéssel igyekszik visszahűteni a nyálkahártyákat, bőrfelületeket. A csípősség tehát egy fájdalomérzet, de ha a fájdalom és hőérzékelő receptorokat ingerli, akkor miért akarjuk annyira mégis?

A boldogsághormon miatt szeretjük

A fájdalmat a testünk endorfin termeléssel igyekszik kompenzálni, azaz, ha erős paprikával gyötörjük magunkat, tulajdonképpen adunk egy nagy adag boldogsághormont is a szervezetünknek. És elkezdődik az ördögi kör: vágyni fogunk rá.

Meg lehet szokni?

Bizony, az ízlelőbimbókat hozzá lehet szoktatni az erős paprikához, így aki sokat fogyaszt, idővel jobban bírja az alkalmi evőnél. A fájdalomreceptorok érzékelik a kapszaicint, reagálnak rá, de egyre gyöngébben, hiszen a végtapasztalat az, hogy a fájdalom ellenére a csípős érzethez nem társul veszély. A csípős paprikához szokással azonban legyünk óvatosak: nem csak a szánkban vannak olyan érzékelő receptorok, amik reagálnak a kapszaicinre.

Csillapítható a csípés, igyunk rá tejet?

Ha a paprika erősebb, mint gondoltuk volna, ösztönösen a vízhez nyúlunk „tűzoltásért”. Azonban ez nem segít, a kapszaicin szerkezete nem változik a víz hatására, sőt egy hatalmas öngólt is rúghatunk, ha a vízivással még inkább eloszlatjuk a paprika maró anyagát a testünkben. Alkoholban viszont jól oldódik, így egy feles, egy pár korty sör, vagy egy pohárka bor elveszi az élét a tüzes ételnek: lemossa azt a gyomorba.

Hol a paprikában a csípés?

A kapszaicin a fehér érhálózatban és magokban koncentrálódik, tehát míg a paprika hegye egész enyhe vagy nem is csípős, fentebb haladva a fogyasztással, érhetnek komoly meglepetések!

Létezik az allergia

A kapszaicin érzékenyeknél jellemzően gyomorégéssel, szédüléssel járó allergiás reakciók jelentkeznek. Citromos víz fogyasztása segíthet rajtuk.

Nagyon hasznos is lehet!

A paprika hatóanyaga, mint már fentebb volt szó róla, nem vízoldható. Ellenben olajokban jól oldódik, így jellemzően a kapszaicin hatóanyagú termékek olajos alapúak. A helyi vérbőség, amit az erős paprika „ereje” okoz, igen hasznos tud lenni, hiszen az intenzívebb vérellátás anélkül jön létre, hogy terhet róna a szívünkre, keringésünkre. A kezelt felületen az oxigénellátás, a sejtregenerálódás, a sejtanyagcsere intenzívebb lesz – ami számos területen segíthet a problémamegoldásban. Például a pangó vérrel járó tünetek, úgy, mint visszér vagy rosacea esetén. De hatásos a sportkrémekben, ízületi és izomproblémák kezelésében, gyulladási folyamatok enyhítésére is. Ezen kívül a bőröregedés lassításában és a cellulit kezelésében is jól működik a fenti helyi vérbőségfokozásnak és a folyamat áldásos hatásainak köszönhetően.

Forrás: index NOSALTY

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...