2015.10.07. 19:00:37 12599 315

Ezeket tudnod kell! Fogyasztóvédelem mindenkinek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hányszor találkoztál már ezzel a mondattal, amikor visszavittél valamit egy boltba: pénzt nem adunk vissza? Sokan bepróbálkoznak ezzel a trükkel, hogy a náluk elköltött forintok, náluk is maradjanak, pedig a hatályos jogszabályok alapján joggal követelhetnénk vissza a pénzünket!

Ruhavásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ruhavásárlás

Én is voltam már elégedetlen, és vittem vissza terméket a boltba. Az esetek 100%-ban csupán a termék összegének levásárlását ajánlják fel, és ha a pénzt szeretném visszakapni, egyszerűen annyit mondanak, hogy nem lehetséges. Jó esetben, ha nem találsz semmit, adnak egy vásárlási utalványt, amit bármikor beválthatsz, rosszabb esetben arra kényszerítenek, hogy vásárold le az összeget valami olyasmire, amire nincs is szükséged. De nem ez az egyetlen jogsértő dolog, amit a boltok és áruházak alkalmaznak. Nézd meg ezt a rövid információs videót, és légy Te is tisztában a jogaiddal!

Az index.hu összefoglalta, milyen jogsértő állításokkal találkozhat egy mezei fogyasztó a boltokban, nem árt átnézni őket. Valószínűleg már Te is találkoztál velük, de hogy ne ugorj be ezeknek még egyszer, olvasd el ezt:

„Akciós terméket nem cserélünk”: a vállalkozás – jogsértő módon – azt állítja, hogy az akciós terméket nem cseréli, nem javítja. A hatályos jogszabályok alapján ugyanakkor, ha egy termék meghibásodik, a kereskedőnek attól függetlenül foglalkoznia kell a fogyasztó panaszával, hogy az le volt-e értékelve, vagy sem. Kivéve, ha a vevő egy olyan hiba miatt reklamál, amiért a termék le volt értékelve- és erről őt az eladó tájékoztatta.

„Készpénzt nem adunk vissza, de üzletünkben levásárolhatja": Gyakran hangzik el ez a mondat is, mikor egy termékről kiderül, hogy hibás. Ez azonban jogsértő, a vásárló ugyanis ilyen esetekben a termék árát is visszakérheti, nem köteles levásárolni, másikat választani helyette.

„Reklamációt három napig fogadunk el”: A kereskedők gyakran adják azt a tájékoztatást, hogy az üzletben csak 3 (munka) napon belül fogadják a kifogásokat. Ezután már csakis a jótállási jegyen feltüntetett szervizhez vagy a gyártóhoz lehet fordulni minőségi kifogásokkal. A vásárlóknak ugyanakkor joguk van ott reklamálni, ahol vásároltak, tehát az üzletben- és erre nem csak három napig, hanem a szavatossági, jótállási idő teljes időtartama alatt.

„Csere csak, ha eredeti a csomagolás”: néhány üzlet a minőségi kifogás intézését – szabálytalanul - a termék eredeti csomagolásához, illetve a doboz meglétéhez kötötte, ezt pedig a jogszabályok szerint nem teheti meg. „Jótállás csak számla/nyugta ellenében”:a jótállásból eredő jogok a jótállási jeggyel is érvényesíthetőek, ha a jótállási jegy megvan, akkor a kereskedő nem kérheti a nyugta bemutatását is.

Forrás: index.hu/gazdasag/2015/09/29/akcios_termeket_nem_cserelunk

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...