2020.01.26. 17:59:10 12089 389

Ezeket a káros háztartási holmikat száműzd az otthonodból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hétköznapjainkban számos káros, sőt, veszélyes anyag vesz részt, amiről talán nem is tudunk. Elemei a legtöbb hagyományos háztartásnak, és nem is látszanak félelmetesnek. Ugyanakkor nagyobb problémák okozói, mint azt valaha is gondolnánk! Nézd csak, ezektől érdemes végleg megszabadítanod az otthonod!

Teflon edény - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Teflon edény

Nem hagyjuk égve az illatgyertyát, mikor kimegyünk, nem keverjük a tisztítószereket és nem hagyjuk nyitva az ablakot, ha elmegyünk hazulról. Ezek mindenkinek természetesek. A legkisebbek is tudják, hogy nem nyúlunk a konnektorba és nem szárítunk hajat a kádban, ám leselkednek ránk olyan veszélyek is az otthonunkban, amik talán meglepőek lehetnek. Tartottál például valaha a légfrissítőtől, vagy estél már pánikba egy serpenyőre pillantva? Nem? Pedig veszélyesebb, mint gondolnád!

Praktikus, de ártalmas serpenyők

A tapadásgátló anyaggal bevont felületek nagy előnye, hogy egy papírtörlő segítségével pillanatok alatt tisztává varázsolhatjuk őket. De van ám hátrányuk is. A letapadás, leégés ellen politetrafluoretilén anyaggal vannak bevonva. Ez kb. 600 Celsius fokon, tehát főzés közben, olyan gázokat bocsát ki magából, melyek rákkeltők lehetnek. A tudatos konyha tehát száműzi az PTFE, másnéven DuPont (márkásított nevén Teflon) bevonatú edényeket.

Légfrissítő - kellemes és káros

Hosszasan lehetne sorolni azokat a dolgokat, amik kellemesek, mégis ártanak – gondolj csak a csokoládéra… Ami viszont feltehetően álmodban sem jutott eszedbe: a légfrissítőkben található kemikáliák nem tesznek jót az emberi szervezetnek. Válassz helyette valami természetközeli, szelíd megoldást, például illatosítsd otthonod illóolajokkal vagy épp füstölővel. A szellőztetéssel pedig nem csak frissebb, de egészségesebb is lesz a szoba.

Sejtettük, hogy káros, de nem gondoltuk, hogy mennyire – takarítószerek

A mesterséges, antibakteriális takarítószerek nem csak lenyelve, bőrre vagy szembe kerülve okoznak problémát. Felszabaduló gázaik belélegzése komoly roncsoló hatással bír a tüdőnkre nézve, körülbelül annyit ártunk vele magunknak, mintha elszívnánk egy teljes doboz cigarettát.

Nem csak a célközönségnek árthatnak a bolha- és kullancsirtók

Ha van otthon melegvérű kiskedvenced, akkor feltehetően véded valamilyen szerrel csepp, tabletta vagy nyakörv formájában a kullancsok és bolhák ellen. Ezek azonban idegméregként működve neurológiai problémát okozhatnak, akár a kezelt kiskedvencen akár, ha gyermek kerül kapcsolatba a hatóanyagokkal. Nagyon fontos, hogy összekeverni sohasem szabad! Ha a cica, kutyusnak való hatóanyagot kap, sajnos bele is pusztulhat.

Párásító, mint tenyészet

Egy nem rendszeresen és alaposan karbantartott párásító több gondot okozhat, mint amennyi pozitív hatása van. Ezekben a szerkezetekben megvan az ideális közeg a baktériumok elszaporodásához, amit intenzíven a légtérbe is juttat használatkor. Ezáltal megadva az esélyt arra, hogy komoly tüdőbetegségünk alakuljon ki. Akárcsak a klímaberendezések, a párásítók rendszeres, alapos takarítása is elengedhetetlen.

Antibakteriális szappan – kinek a pártján áll?

Az antibakteriális szappanok képesek antibiotikum rezisztenciát kialakítani, azaz a baktérium többé-kevésbé ellenálló lesz az irtó anyaggal szemben. Ráadásul mivel nem bizonyított, hogy több szennyeződést távolítanának el, mint a hagyományos szappan, így nincs is igazán értelme kísérletezni velük.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.

A globalizáció nagyobb hatással van a mindennapi életünkre, mint gondolnánk

A globalizáció életünk minden aspektusának erőteljes meghatározójaként értelmezhető, ami olyan „természetesnek” és „normálisnak” gondolt dolgokban is érezteti a jelenlétét, mint egy avokádó vásárlása a helyi szupermarketben. Az országhatárokon azonban nem csupán termékek lépnek át, hanem különféle kulturális szokások is. Akkor mi is az a globalizáció voltaképpen, és miért nevezhetjük jelentőségteljesnek? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az alábbi sorokban.