2015.03.24. 14:55:42 9871 281

Extrém rákmegelőzés: Angelina Jolie a petefészkeit is kivetette
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Oscar-díjas színésznő két éve a melleit operáltatta le, hogy csökkentse a rák kockázatát. Mostani döntéséről a The New York Timesban számolt be.

Angelina Jolie | Fotó: Kristina Afanasyeva 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Angelina Jolie | Fotó: Kristina Afanasyeva 123rf.com

Angelina Jolie a múlt héten kivetette a két petefészkét és a petevezetékeit, hogy biztos lehessen abban, nem alakul ki nála rák.

A hatgyermekes (ebből három örökbe fogadott) színésznőről két évvel ezelőtt egy vérvizsgálat során derült ki, hogy egy olyan génváltozatot hordoz, amely 87 százalékos eséllyel mellrákot, illetve 50 százalékos eséllyel petefészekrákot okoz. Mivel Jolie anyja, nagyanyja és nagynénje is rákban halt meg, melleinek eltávolítása mellett döntött.

Egy ideje már tervezte a petefészekműtétet is, írja a The New York Timesban, de úgy gondolta, van még ideje dönteni. A petefészkek kivétele ugyanis kiváltja a menopauzát a nőknél, és a csontsűrűséget is kedvezőtlenül befolyásolja.

Két héttel ezelőtt azonban a szokásos rutinellenőrzésen gyulladásra utaló értékeket mértek a szervezetében, és bár a tumorra utaló tesztek negatívak lettek, további vizsgálatokat kért. Sem az ultrahang, sem a PET/CT, sem a további tumorvizsgálatok nem találtak daganatot, de az orvosok megelőzésképpen mégis a petefészek-eltávolítást javasolták, a színésznő pedig egyetértett velük.

Mint írja, önmagában a génmutáció még nem tenné szükségessé ezeket a drasztikus beavatkozásokat, de mivel a családjában három közeli hozzátartozóját vesztette el rák miatt, ez indokolja a fokozott óvatosságot. Múlt héten esett át a beavatkozáson, és bár hormonpótló kezelést kap, már tapasztalja a klimax tüneteit.

A 39 éves sztár azt írta: „Nem lehet minden kockázatot kiküszöbölni, és tény, hogy maradt esély a rákra, “De tudom, hogy a gyerekeimnek sosem kell majd azt mondaniuk: a Mami petefészekrákban halt meg."

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?