2021.01.27. 16:12:58 12100 289

Erre figyelj, ha albérlet szerződést kötsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Optimális esetben az albérlet szerződés mindkét fél érdekeit védi és igen hasznos, hiszen a szimpátia és a bizalom, bár fontos, nem biztosíték semmire. Mivel a lakhatásunkról (vagy éppen a tulajdonunkról) van szó, így korántsem mindegy, hogy is történik a szerződéskötés.

Albérlet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Albérlet

Mivel ingatlan bérlésekor az albérleti szerződés kötése mindkét fél érdekét kell szolgálja, tartsuk szem előtt a tényt, hogy a tulajdonos és a bérlő közt nincs alá-fölé rendelt viszony. Egyenrangú partnerként kell kezelnünk egymást és ennek fényében nem várhatunk el és nem érdemes aláírnunk bármely fél számára kellemetlen iratot.

Bérleti díj

Egyértelműen az egyik legfontosabb kitétel – tehát legyünk nagyon pontosak. Az összegen felül kerüljön a szerződésbe mindkét félnek megfelelő fizetési határidő és az is, hogy milyen formában történik a fizetés. Lehet készpénz, utalás, személyes kifizetés, de még azt is érdemes tisztázni, hogy ki- megy kihez az összeget átadni, átvenni. A fizetéshez tartozik a kaució is, általában 1-2 havi kaució elkérésével biztosítja a tulajdonos, hogy a lakás állapota megfelelő állapotban marad. Foglaljátok szerződésbe a kaució összegét is, és azt is, milyen esetben jár vissza a pénz az albérlőnek. Nagyon fontos, hogy előzze meg egy közös állapotfelmérés a szerződést és az esetleges meglévő hibákra is térjetek ki.

A fizetés fontos pontja a rezsi is. Előzetesen beszéljétek át, hogy általában mennyi a rezsi és milyen fix költségek adódnak hozzá. Előre meg kell egyezni abban is, hogy ezekből mi tartozzon a bérleti díjba és mit, mikor, milyen formában fizet az albérlő a bérleti díjon felül.

A lakás állapota

Dokumentáljátok fotókkal és pontos leírásokkal a lakás állapotát beköltözés előtt, így később nem lesz kétség, hogy kihez tartozik egy esetleges kár rendezése. A nagyobb berendezési tárgyakat listában rögzítsétek, hogy később ezek se képezzék vita tárgyát.

Felmondási határidő és más kérdések

Ahogy a bérlőnek is nehéz egyik napról a másikra új bérlőt találni, a bérlő sem feltétlen tud azonnal máshová költözni. Ezért tehát a kiköltözési és a felmondási határidőt is fontos írásban fixálni. Minden előre látható ütközési pontot beszéljünk meg és foglaljuk a szerződésbe. Kisállat tartása, dohányzás, vendégfogadás, felújítási munkálatok is okozhatnak konfliktusokat, ha nincs kijelölt egyezményes iránymutatás az ügyben.

Legyen hivatalos!

A közjegyző ugyan pénzbe kerül, mégis fontos ahhoz, hogy jogilag is védje mindkét fél érdekeit a papír! Egyszer esik, ami esik...

Forrás: otthonokesmegoldasok.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Imádod a császármorzsát? – Ne mondj le róla akkor sem, ha vegán vagy!

Míg 5-10 évvel ezelőtt igazi kihívásnak számított, ha valaki valamilyen alternatív étkezést, életmódot követett, esetleg valamilyen ételallergiától szenvedett, hiszen egy-egy menü hozzávalóit megkeresni nem volt a legegyszerűbb feladat, addig manapság már sokkal könnyebb dolgunk van.

Sajtimádók, figyelem!

A lágy, fehérpenészes, félkemény, kemény, gyúrt, sós, savós, ömlesztett, belsőpenészes sajtoknak milliós nagyságrendű rajongótábora van világszerte. És mint tudjuk: sajtból van a hold is, valamint jó néhány tanulságos történetben központi „szereplőként” jelenik meg ez a különleges tejtermék. Említésre méltó példaként a La Fontaine fabuláiból ismeretes A holló meg a róka című mesében megjelenített sajt, mint a konfliktus kiváltó oka, avagy más szemszögből, mint a kívánalom tárgya.

Legyen neked is madárbarát a kerted!

Peter Kahn a Washingtoni Egyetem pszichológia professzora hosszú évekig kutatta azt a kérdést, hogy milyen kapcsolat van az ember és a természet között, és miért van az, hogy a technológiai prosperálással párhuzamosan a természet egyre csak visszahúzódik, pusztul? A természet sokak életében már csak a David Attenborough-féle filmeken át szűrődik be a nappaliba, ahol nincs a biztonságos távolságban lévő állatoknak sem szaga, sem különösebb köze a szemlélőhöz. Ez az úgynevezett „technológiai természet” jelensége.