2017.10.23. 10:51:55 9663 250

Emlékezzünk! – Filmek 1956-ról és az azt követő évekről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Emlékszem, általános iskolás koromban milyen lázasan készültünk az október 23-i forradalom emlékére összeállított műsorra. Az azt kitaláló tanárokkal talán már szeptember végén megkezdtük a készülődést. Versek, szövegek, dalok… Ilyenkor mintha kicsit mi is részesei lettünk volna az akkori eseményeknek.

Kolorádó Kid – részlet | Forrás: youtube.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kolorádó Kid – részlet | Forrás: youtube.com

Aztán teltek-múltak az évek, jött a gimnáziumi, főiskolai időszak, aztán a dolgos, munkával teli hétköznapok. És – ugyan tudom, kikről, miről szól ez a nap, és tisztában vagyok a jelentőségével – a piros betűs ünnep a hosszú hétvégék miatt lett inkább jelentős. Pedig emlékeznünk kell a bátor tettekre, a hősökre, még ma is, több mint 60 évvel a véres események után.

Filmek, melyek segíthetnek…

Ha úgy érezzük, egy-egy film segítségével szeretnénk megidézni és méltóképpen megemlékezni az akkori időkről, az 1956-os és az azt követő évek eseményeiről, számos alkotás közül válogathatunk. Mi most ezek közül ajánlanánk párat a figyelmetekbe.

Szabadság, szerelem

Goda Krisztina filmjében az 1956-os melbourne-i olimpián részt vevő férfi vízilabda-válogatott „szemüvegén” keresztül láthatjuk az eseményeket.

Megáll az idő

Gothár Péter legendás alkotása az egyik legnagyobb, leglényegesebb film 1956-ról, illetve a kádárizmusról. Ugyan nem a forradalmat és annak történéseit meséli el, hanem az azt követő évekre koncentrál, illetve annak hatását mutatja a fiatalság, gimnazista srácok szemszögéből.

Kolorádó Kid

Mi lesz azzal a sráccal, aki inkább a csajok és a balhé kedvéért keverik bele az 1956-os események forgatagába, majd lesz részese az azt követő eseményeknek? Vágvölgyi B. András filmjéből kiderül.

Napló apámnak, anyámnak

Mészáros Márta trilógiájának (Napló gyermekeimnek, Napló szerelmeimnek) egyik legemlékezetesebb darabja. Mivel a rendszerváltozás után készült, így más szemszögből voltak ábrázolhatóak az 1956-os és az utána bekövetkező események.

Ötletek: hvg.hu, mno.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?