2017.05.17. 11:47:21 9212 291

Előzd meg a bajt! Ajánlott szűrővizsgálatok nőknek 35-40 éves kortól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rendszeres időközönként frissítjük a szoftvereinket, visszük szervizbe a gépjárművünket. Jobb esetben különböző mozgásformákkal karbantartjuk az izmainkat is, de mi a helyzet testünk többi részével, a belső szerveinkkel?

Mammografia | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mammografia | Fotó: 123rf.com

Időnként bizony illene felmérni a saját egészségügyi állapotunkat is, és nemcsak akkor, amikor már valamink fáj! De mit és milyen gyakorisággal nézessünk?

A szem – Évente legalább egyszer

Ne várd meg, míg összefolynak szemed előtt a betűk! Az idő előre haladásával a szem könnyebben kiszáradhat és elfáradhat. A szemlencsénk egyre jobban veszít rugalmasságából, így a dioptria korrekciójára is szükség lehet. Ez egy természetes folyamat, ám nem kell lemondani az éles látásról.

A bőr – Éves vizsgálat

Ha sok anyajegyünk van, ajánlott otthon akár havonta is ellenőriznünk ezeket. A napsugarak utólag, 15-20 évvel később fejtik ki káros hatásukat, súlyos melanomát okozhat.

A fogak – Minimum 1-2 évente

Az igazán alaposak félévente is felkereshetik fogorvosukat, ahol a fogsor mellett az egész szájüreg vizsgálata is megtörténik. Legyen a szép mosoly a védjegyed!

A mellrák szűrése – 1-2 évente (veszélyeztetettség alapján)

A menzesz utáni napokban havonta érdemes tapintásos önvizsgálatot tartani. Amennyiben eltérést észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz! 40 éves kor alatt inkább ultrahangos vizsgálatokon vegyünk részt, ha más nem indokolja a komolyabb vizsgálatokat. 40 éves kor felett pedig kétévente végeznek a hölgyeken mammográfiás vizsgálatot. A mell esetleges elvesztése komolyabb lelki gondokat is okozhat, hiszen nőiességünk egyik jelképe.

Tüdőszűrés – Évente

Az ingyenesen, beutaló nélkül igénybe vehető szűrés a daganatok felismerését szintén segíti a tbc kiszűrésén túl. A dohányosok biztosan eleget hallották már eme szűrés fontosságát, ezt a figyelmeztetést nem árt komolyan venni. A tuberkulózis pedig gyakoribb megbetegedés, mint ahogyan gondoljuk!

A méhnyakrák szűrése – Megtekintés évente (sejtkenet vétele az eredménytől függően)

Korán észlelhető és általában jól gyógyítható betegség, ami azért tud ekkora gondokat okozni, mert nem szentelünk magunknak kellő figyelmet. Sajnos a szűréssel járó kellemetlenségeket el kell viselnünk egészségünk érdekében.

Csontsűrűség-mérés – 50 éves kor felett

A csontok ásványi anyag tartalmának mérése a kritikus életkor előtt is javasolt lehet, ha felmerül a csontritkulás gyanúja, pl. gyakori csonttörés esetében. A változó korban szintén nagyon magas a csontritkulás kialakulásának a veszélye.

Vastag- és végbélrák szűrése – 45 éves kortól 5 évente

Családi előzménnyel (10 évvel korábbi életkorunktól vizsgálandó, mint ahány évesen megbetegedett a rokonunk), illetve panasz esetében korábban is végeznek tükrözést. Javasolt mindenki számára a magasabb rosttartalmú táplálkozás!

Mindenkinél jobban ismerjük magunkat és testünk reakcióit, ne legyünk restek figyelembe venni szervezetünk jelzéseit. Vigyázzunk magunkra!

Forrás: daganatok.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.