2017.05.17. 11:47:21 9168 291

Előzd meg a bajt! Ajánlott szűrővizsgálatok nőknek 35-40 éves kortól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rendszeres időközönként frissítjük a szoftvereinket, visszük szervizbe a gépjárművünket. Jobb esetben különböző mozgásformákkal karbantartjuk az izmainkat is, de mi a helyzet testünk többi részével, a belső szerveinkkel?

Mammografia | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mammografia | Fotó: 123rf.com

Időnként bizony illene felmérni a saját egészségügyi állapotunkat is, és nemcsak akkor, amikor már valamink fáj! De mit és milyen gyakorisággal nézessünk?

A szem – Évente legalább egyszer

Ne várd meg, míg összefolynak szemed előtt a betűk! Az idő előre haladásával a szem könnyebben kiszáradhat és elfáradhat. A szemlencsénk egyre jobban veszít rugalmasságából, így a dioptria korrekciójára is szükség lehet. Ez egy természetes folyamat, ám nem kell lemondani az éles látásról.

A bőr – Éves vizsgálat

Ha sok anyajegyünk van, ajánlott otthon akár havonta is ellenőriznünk ezeket. A napsugarak utólag, 15-20 évvel később fejtik ki káros hatásukat, súlyos melanomát okozhat.

A fogak – Minimum 1-2 évente

Az igazán alaposak félévente is felkereshetik fogorvosukat, ahol a fogsor mellett az egész szájüreg vizsgálata is megtörténik. Legyen a szép mosoly a védjegyed!

A mellrák szűrése – 1-2 évente (veszélyeztetettség alapján)

A menzesz utáni napokban havonta érdemes tapintásos önvizsgálatot tartani. Amennyiben eltérést észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz! 40 éves kor alatt inkább ultrahangos vizsgálatokon vegyünk részt, ha más nem indokolja a komolyabb vizsgálatokat. 40 éves kor felett pedig kétévente végeznek a hölgyeken mammográfiás vizsgálatot. A mell esetleges elvesztése komolyabb lelki gondokat is okozhat, hiszen nőiességünk egyik jelképe.

Tüdőszűrés – Évente

Az ingyenesen, beutaló nélkül igénybe vehető szűrés a daganatok felismerését szintén segíti a tbc kiszűrésén túl. A dohányosok biztosan eleget hallották már eme szűrés fontosságát, ezt a figyelmeztetést nem árt komolyan venni. A tuberkulózis pedig gyakoribb megbetegedés, mint ahogyan gondoljuk!

A méhnyakrák szűrése – Megtekintés évente (sejtkenet vétele az eredménytől függően)

Korán észlelhető és általában jól gyógyítható betegség, ami azért tud ekkora gondokat okozni, mert nem szentelünk magunknak kellő figyelmet. Sajnos a szűréssel járó kellemetlenségeket el kell viselnünk egészségünk érdekében.

Csontsűrűség-mérés – 50 éves kor felett

A csontok ásványi anyag tartalmának mérése a kritikus életkor előtt is javasolt lehet, ha felmerül a csontritkulás gyanúja, pl. gyakori csonttörés esetében. A változó korban szintén nagyon magas a csontritkulás kialakulásának a veszélye.

Vastag- és végbélrák szűrése – 45 éves kortól 5 évente

Családi előzménnyel (10 évvel korábbi életkorunktól vizsgálandó, mint ahány évesen megbetegedett a rokonunk), illetve panasz esetében korábban is végeznek tükrözést. Javasolt mindenki számára a magasabb rosttartalmú táplálkozás!

Mindenkinél jobban ismerjük magunkat és testünk reakcióit, ne legyünk restek figyelembe venni szervezetünk jelzéseit. Vigyázzunk magunkra!

Forrás: daganatok.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...