2019.05.25. 17:58:22 11507 327

Először találtak az utolsó jégkorszakból megőrződött ősi tengervizet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Először találtak az utolsó jégkorszakból megőrződött ősi tengervizet - közölték amerikai kutatók.

Nyugodt óceán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugodt óceán

A Chicagói Egyetem tudósai vezették azt a tudományos missziót, amely először talált közvetlen maradványokat: az Indiai-óceán közepén lévő kőzetformációkban bukkantak a jégkorszakra visszavezethető tengervizet tartalmazó üregekre - olvasható a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Korábban közvetett nyomok, például korallfosszíliák és a tengerfenék üledékében talált kémiai ismertetőjegyek alapján rekonstruálhatták az utolsó jégkorszak tengervizét. "De minden jel szerint úgy tűnik, hogy most konkrét mintánk van ebből a 20 ezer éves óceánból" - mondta Clara Blättler, a Chicagói Egyetem kutatója.

Blättler és csapata a Maldív-szigetek mészkőüledékében végzett egy hónapos kutatássorozata során tette a felfedezést. A kőzetek vizsgálatával azt kutatták, hogyan alakult ki az üledék a területen. Amikor műszereikkel kivonták a kőzetben található vizet, az előzetes teszteredmények kimutatták, hogy a víz sós, jóval sósabb, mint a normál tengervíz.

További laboratóriumi vizsgálatokkal elemezték a vizet alkotó kémiai elemeket és izotópokat. Minden adat egy dologra utalt: a víz nem mai óceánból származik, hanem egy korábbi korszak utolsó maradványa, mely lassan áramolt át a kőzeten.

A kutatók célja az utolsó jégkorszak rekonstruálása, mivel annak klímája és időjárása a maitól nagyon eltérő mintát követett. Ennek megértése fényt deríthet arra, hogyan fog viselkedni a bolygó klímája a jövőben.

"A klímáról alkotott minden modellnek képesnek kell lennie a múlt eseményeinek pontos megjóslására is" - mondta Blättler.

A szakértő szerint az eredmények arra utalnak, hogy másutt is találhatnak ilyen ősi vizet rejtő üregeket.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...