2014.10.24. 10:18:32 4552 34

Együtt vagy külön? - Egy ágyban a gyerekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Édes babaillat a lakásban, csend, nyugalom, kiságyban pihegő apró „szeretetcsomag”. Talán nincs is csodálatosabb dolog egy pár, egy család életében, mint egy gyermek megérkezése. Gyönyörű gyerekszoba, mesebeli baldachinos ágy, óriási boldogság, minden percben valami újdonság…továbbá újabb és újabb kérdések. Talán az első, amivel találkozunk: hol aludjon a gyerek? Külön szobában? Szülővel egy szobában? Szülővel egy ágyban?

Gyerekek az ágyban | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekek az ágyban | Fotó: 123rf.com

Külön sem a legjobb

Talán meglepő, de pszichológusok véleménye szerint csecsemőkorban a legideálisabb az egy szobában, de külön ágyban alvás. Ám vannak, akik az egy ágyban alvós verziót sem vetik el. Ez azzal magyarázható, hogy egészen kicsiként még fontos a gyerkőc számára a fizikai közelség, hiszen ezáltal érzi magát biztonságban.

Miért jobb együtt?

A fent írtakon kívül nézzük, mik az előnyei annak, ha egy ágyban hajtja álomra a fejét a család:

  • Ezáltal még több időt tudnak a szülők gyermekük közelében tölteni. Ez főként akkor lehet nagy segítség, ha az apuka az egész napot a munkában tölti. Így ennek segítségével is alakítható az apa-gyermek, illetve erősödhet – a nyugodtabb éjszakáknak köszönhetően - a szülő-gyerkőc kapcsolat.
  • Tanulmányok szerint az a baba, aki a szülőkkel egy ágyban alszik, tovább marad nyugodt, és az anyuka álmát is kevesebbszer „zavarja meg”, mintha egyedül aludna.
  • Azoknak az anyukáknak, akikkel egy ágyban alszik gyermekük, több idő jut a pihenésre - hiszen nem kell felkelniük minden alkalommal, ha felsír a csöppség.
  • Az „egyágyban” alvós babák ritkábban ébrednek fel, rövidebb ideig vannak ébren, tehát hamarabb alszanak vissza és kevesebbet is sírnak.
  • Ha azonos ágyban alszunk a picivel, nemcsak hamarabb tudjuk őt megnyugtatni, de minden másra, például köhögésre is hamarabb tudunk reagálni.

A módszer mégsem ideális a gyereknek

Ha azt gondolnánk, ezzel a módszerrel a gyermek majd hamarabb megtanulja átaludni az éjszakát, sajnos, tévedünk. Nincs összefüggés e között és az egyedül alvás között.

Miért nem ajánlatos együtt?

Persze, az egy ágyban alvásnak megvannak a maga veszélyei: a gyermek túlságosan hozzászokik ehhez, nem sikerül időben átállítani a gyerkőcöt, hogy a saját helyén aludjon. Ennek pedig nemcsak a gyerekre nézve, de a szülőket, mint házaspárt tekintve is megvannak a hátrányai, hiszen ezzel egy idő után eltűnik az intimitás is a kapcsolatból.

Ezen kívül még:

  • Bizony, beletelik egy kis időbe, míg hozzászokunk ahhoz, hogy a gyerek velünk egy ágyban alszik. Meg kell szoknunk, hogy ő mocorog, tehát mi se nagyon változtassunk pozíciót. Azért ez sem biztos, hogy a kényelmes, pihentető alvás egyik ismérve.
  • Koraszülött, vagy egész kis súllyal született babák esetében még veszélyesebb az együtt alvás, nem is igazán ajánlott, hiszen növelheti a hirtelen gyermekhalál esélyét is.

  • Ha a gyermek megszokja, hogy a szülőkkel alszik, fennáll a veszélye, hogy később rokonokra, babysiterre bízva nem fog elaludni. Ez nemcsak a gyereknek lehet kellemetlen, hanem a szülőknek is, hiszen a kettesben töltött idő lehetősége a minimálisra csökkenhet.

  • A radikális esetekről is szót ejtve, egyáltalán nem ajánlatos dohányzó, alkoholt, vagy kábítószert fogyasztó szülőknek egy ágyban aludniuk a kicsivel.

Ahogy a legtöbb esetben, valószínűleg itt is arany középút lehet a megoldás. A cikk elején említett „egy szobában, de külön ágyban” talán ilyen lehet.

Előfordulhat, hogy előbb vagy utóbb a gyereknek is igénye lesz egy külön térre. Amíg ez be nem következik, fontos a gyermekben tudatosítani, hogy hiába a külön szoba, anya vagy apa elérhető közelségben vannak, ha baj van. De nem árt felkészülni, hogy kezdetben gyakran éjszakai látogatók várhatóak a gyerekszoba irányából. Mivel ez egy idő után remélhetőleg elmarad, addig az ágy mellé készített matrac szolgálhat vendégágy gyanánt. Ha a gyerkőc beteg, valamelyik szülővel együtt ez is átköltözik a gyerekszobába.

Az apró praktikák mellett, mint például az ünnepnapi vagy hétvégi reggeli közös „bandázás” a szülői ágyban, fontos a következetesség, továbbá jó, ha kerüljük a jutalmazást és a szigort is.

Természetesen nem tisztünk, hogy eldöntsük, vagy megmondjuk, mi a legjobb a gyermeknek, hiszen minden gyerek más, mindegyiküknél más és más módszer válik be. Ezenkívül a szülőknek is más-más megoldás lehet kedvezőbb.

Forrás: babycenter.de , Ritmus magazin 2014. július, II. évfolyam, 7.szám

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Érzelmi intelligencia megnyilvánulások a mindennapokban

Az érzelmi intelligencia mibenléte évek óta a figyelem középpontjában van. A populáris kultúrában számos podcast, könyv – köztük néhány bestseller – és beszélgetés témája volt ez a viszonylag újszerű, nagy sikert arató fogalom. A szakemberek meglátása szerint az intelligencia ezen típusa mind a magánéletben, mind pedig a szakmai szférában rendkívül fontos.

Írd felül a negatív gondolati mintákat

A gondolati mintáink nagymértékben befolyásolják a viselkedésünket, az érzelmeinket és a mentális egészségünket egyaránt. A legtöbb ilyen minta szinte automatikusan működik a mindennapjainkban, és amennyiben nem értjük meg, illetve nem vesszük át az irányítást, úgy erőteljesen éreztetik káros jelenlétüket életünk minden területén.

Impulzív vagy? Így kezeld az indulataidat

Még az alapvetően szelíd természetű, türelmes emberek is kerülhetnek néha olyan helyzetbe, ahol hevesen, lobbanékonyan, hirtelen, megfontolás nélkül nyilvánulnak meg. Ezek után az ösztönös, kontrollálatlan fellépéseink után szoktunk a fejükhöz kapni, és azon rágódni, hogy miért mondtuk, vagy tettük azt a bizonyos dolgot? És végig kell hallgatnunk azt a belső monológot, mely arra int bennünket, hogy legközelebb legyünk sokkal óvatosabbak, tudatosabbak és megfontoltabbak, hiszen az impulzivitás jobbára csak nem kívánatos eredményekkel jár együtt.