2016.08.27. 09:05:20 10704 255

Együk vagy ne együk? - Mi fán terem a fruktóz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Manapság annyiféle cukor közül válogathatunk, hogy néha az ember már nem is bírja követni a különböző fajtákat: fehér, barna, nyírfa és így tovább. A fruktóz, vagy becsületes nevén a gyümölcscukor nem új találmány, sokan mégis idegenkedünk a használatától.

Gyümölcsök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyümölcsök

Többek között én is mindig csak szemezek vele, ha „találkozunk” a boltok polcainál, de valamiért még nem mertem kipróbálni. Lehet, csak azért tartunk tőle, mert nem ismerjük „őt” igazán…? Néhány infó „róla” talán segít közelebb hozni „őt” a szívünkhöz és a bevásárlókocsinkhoz.

De mégis mi a csoda az a fruktóz, vagyis gyümölcscukor?

Talán nem okoz meglepetést, ha azt mondjuk, a fruktóz főként a gyümölcsökben, mézben, de a zöldségekben is előforduló cukor. Minél édesebb egy gyümölcs vagy zöldség, annál több gyümölcscukrot tartalmaz. (Szigorú diéta során éppen ezért érdemes tartózkodni a gyümölcsök és bizonyos zöldségek fogyasztásától.)

És egy kicsit tudományosabban?

Ha kissé így szeretnénk megfogalmazni, mi is az a fruktóz, azt mondhatnánk, hogy az egyszerű szénhidrátok (monoszcharidok) csapatát erősíti ő is, mint például a szőlőcukor. A különbség annyi a két cukorfajta között, hogy a gyümölcscukrot szervezetünk nem közvetlenül hasznosítja, vagyis inzulin felhasználása nélkül a májunk bontja le. Így cukorbetegek is fogyaszthatják ezt a fajta cukrot.

Valóban olyan édes?

Bizony, nagyjából kétszer annyira, mint a szőlőcukor. Így kevesebb is elég belőle az édes íz eléréséhez. Nemhiába használja szívesen édesítésre az élelmiszeripar is. Sőt, még előállítása is olcsóbb, mint a hagyományos cukoré.

Azért légy vele óvatos!

Nem is a gyümölcs formájában elfogyasztott gyümölcscukorral van a gond – napi két adag (körülbelül egy-egy maréknyi) gyümölcs és három adag zöldség elfogyasztásával még elviselhető mennyiségű cukor jut a szervezetünkbe, nagyjából 40-50 gramm. A belőlük préselt levek, illetve a felhasználásukkal készült élelmiszerek sokkal veszélyesebbek lehetnek.

De mi a baj a levekkel?

Hát, nagyjából az, hogy egy pohár finom gyümölcslé akár 10 gramm cukrot is tartalmazhat.

És az élelmiszerekkel?

Itt szirup formájában a használják, és a túl magas cukortartalom a baj ezekkel is. Érdemes vigyázni a dobozos gyümölcslevekkel, de még a cukormentes termékekkel is.

Mit okozhat, ha „túladagoljuk”?

A túlzásba vitt fogyasztása könnyen vezethet cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és elhízáshoz is. Utóbbi oka lehet az is, hogy a gyümölcscukor gyorsabban alakul át zsírrá. Túlsúlyhoz vezethet a gyümölcscukor azon tulajdonsága is, hogy akadályozza, hogy a leptin nevű hormon közvetítse az agynak: testünk jól lakott. És ha nem jelentkezik időben a teltségérzet, sokszor túlehetjük magunkat. Rossz hír, hogy ezen kívül még a zsírégetést is akadályozza.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.