2015.05.22. 14:30:01 7085 195

Egy új magyar fertőtlenítőszer kapta a Gran Prize díjat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy magyar fejlesztésű fertőtlenítőszer, a Solumium kapta idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját - közölte a testület az MTI-vel.

Fertőtlenítés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fertőtlenítés

A Solumium egy környezetbarát módon alkalmazható fertőtlenítőszer, amely megoldást kínál az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is.

A szert Noszticzius Zoltán, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Széchenyi díjas Professor Emeritusa fejlesztette ki. A professzor a közleményben elmondta, hogy a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a "hipertiszta" klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie egy, az egészségügy területén univerzálisan használható fertőtlenítőszert.

A Solumium Kft. 2008-ban kezdte meg a nagytisztaságú klór-dioxidot tartalmazó termékek gyártását, amelyeket napjainkban elsősorban a fogászatban hasznosítanak.

A közleményben a feltaláló kiemelte, hogy a Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani, a szövetek belsejébe azonban nem képes behatolni, ezért az ott kialakult fertőzések megfékezésére nem alkalmas. Az innovatív újítás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója, és Semmelweis szintén felismerte a klór fertőtlenítőszerként való felhasználásának fontosságát.

A Gran Prize interdiszciplináris díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben azzal a céllal alapította, hogy ösztönözze a Föld legsürgetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelemben, a fenntartható fejlődésben, a dizájnban, az orvostudományban, az egészségmegőrzés - és -fejlesztés területén, és az oktatásban.

A díjat évente egyszer adják át egyének, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...