2023.10.25. 08:30:00 5581 211

Egy maroknyi nő, akik megváltoztatták a világot
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A híres, vagy más nézőpont szerint elhíresült Barbie film igencsak megosztóra sikeredett. A rajongói mellett egyesek csupán a kivitelezéssel nem értenek egyet, másoknak pedig látszólag maga az üzenet sem volt érthető. Mindegy, hogy melyik táborba tartozunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a világ a nők ereje nélkül bizony sokkal kevésbé lenne élhető hely.

Női szamuráj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Női szamuráj

Rengeteg olyan nőt lehetne is most megemlíteni, aki valamilyen csodálatos vagy hihetetlen tudással vagy életúttal rendelkezik, de most az elsők és a legnagyobb visszhangot kapók közül kerülhettek fel páran a listánkra. Látni fogjuk, hogy ők akkor is érvényesülni tudtak, amikor a mostaninál is nehezebben lehetett nőként, így arra biztatok minden ambícióját félresöprő hölgyet, hogy igenis legyenek célratörőek!

Harcos hölgyek a régmúltból

Tomoe Gozen (1157-1247)

Egy híres japán szamurájnő, azaz Onna-musha a Heian-korból, aki kiemelkedő harcos volt a Gempei háborúk idején. Rendkívüli képességei miatt különféle ábrázolásokban örökítették meg, valamint számos történet maradt fenn róla.

Jeanne d’Arc (1412-1431)

Az első olyan nő volt, aki hadvezérként vezette a francia seregeket a százéves háború idején. Joan of Arc néven hivatkozva is sok részletet találunk hőstetteiről. A paraszti sorból származó nő bátorsága és Istenbe vetett hite hiába vezette győzelemre a franciákat, az angol fogság után alig 19 évesen eretnekség vádjával kivégezték.

Úttörő tudományos felfedezések nőktől

Hypatia/Hüpatia (Kr. u. 360-415 körül)

Matematikusként és filozófusként az ókori Alexandriai Könyvtár egyik szellemi vezetője volt, aki sokat tett a tudomány terjesztéséért. a történelem első női polihisztoraként tartják számon.

Mary Anning (1799-1847)

Ő egy korábban világhírű őslénytankutató volt, aki ritka tengeri fosszíliákat fedezett fel az angliai Lyme Regis partjainál. Habár a tudományos közösség nem ismerte el a munkáját, ő mégis sokat tett a geológiai és paleontológiai ismeretek terjesztéséért.

Ada Lovelace (1815-1852)

A hölgy nem csupán azért különleges, mert ő Lord Byron egyetlen törvényes gyermeke, hanem azért is, mert matematikai tudása (algoritmusok) révén sokan őt tartják számon az első programozónak. (Nem az első női programozónak!) A számítógép korai történetének úttörőjeként azonban vitathatatlanul tekinthetünk rá.

Marie Curie (1867-1934)

A lengyel származású fizikus és kémikus nőként elsőként kapott Nobel-díjat (1903-ban fizikából, majd 1911-ben kémiából is kapott). A rádióaktivitási kutatásai és a rádium felfedezése révén nagy mértékben járult hozzá az atomfizika és a radioterápia fejlődéséhez. Franciaországban elsőként kapott a nők között doktori címet.

További úttörő nők a történelemből

Elizabeth Blackwell (1821-1910)

A világ első, modern felfogás szerinti orvosnője 1849-ben szerzett orvosi diplomát és elnyerte az Amerikai Orvostársaság tagjának címét. A 30. kérelme után nyert csak felvételt, annyira szokatlan volt egy nő érdeklődése a pálya iránt, holott az ókorban még nagyon aktív szerepük volt a nőknek a gyógyításban.

Amelia Earhart (1897-1937)

Ő volt az első jelentős női pilóta, aki már azzal is világhírnévre tett szert, hogy első női utasként átrepülte az Atlanti-óceánt (1928). Ezután magassági és sebességi rekordot is állított fel, majd 1932-ben pilótaként is sikerült neki az Atlanti-óceaán feletti távolsági repülést végrehajtania.

Sirimavo Bandaranaike (1916-2000)

A hölgy azzal írt történelmet, hogy ő volt az első női miniszterelnök a világon. Ceylonon 1960-tól és 1970-től is betölthette ezt a pozíciót egy-egy cikluson keresztül. Az ő nevéhez fűződik az 1972-ben történő névváltozás, amikor az ország felvette a Srí Lanka nevet.

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova (született 1937)

Az orosz űrhajós volt az első nő az űrben, a Vostok 6 fedélzetén űrrepülésben vett részt 1963-ban. A Holdon egy kráter viseli a nevét.

Forrás: hu.wikipedia.org, eng.wikipedia.org, www.historyextra.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...