2016.05.12. 13:52:49 16761 280

Egy királyi gyógynövény: a királydinnye
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem mindenki rajong a királydinnyéért. A kerékpárosok egyenesen ki nem állhatják, hiszen szúrós kis tüskéje sok defektet okoz.(Mi például pontosan a királydinnye miatt szoktunk át a defektmentes gumira, azóta az élet boldogabb.) Ez azonban nem ok arra, hogy egyszerű gyomként tekintsünk erre az értékes gyógynövényre, hiszen annál sokkal, de sokkal több!

Királydinnye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Királydinnye

Hogyan gyűjtsük a királydinnyét (tribulus terretris)?

Az említett szúrós termés miatt mindenképpen gumikesztyűben érdemes királydinnyét gyűjteni, amit szinte bárhol megtalálhatunk, de természetesen a forgalomtól elzárt, erdős területekről szedjük a gyógynövényünket.

A kiszáradás előtt gyűjtsük össze.

Mire jó a királydinnye?

Gyógyhatását fitoszterol, szapogenin, alkaloid és szteroid tartalmának köszönheti elsősorban, de enzimeket és ásványi anyagokat is tartalmaz. Elsősorban a nők gyógynövényének tartják, mivel elősegítheti a peteérést, és a menstruációs zavarok megszüntetésében is segíthet. A változókor és a gyermekvállalás időszakában is segítségünkre lehet. A nemi hormonok termelődését is elősegítheti, sőt férfiaknál fokozhatja a spermium termelődést is, ezenkívül a mozgékonyságukat és élettartamukat is pozitívan befolyásolja. Ehhez harminc napig kell fogyasztani. Gyakori összetevője terméketlenség elleni készítményeknek is. Potencianövelésre is alkalmazzák.

Mindkét nem profitálhat tisztító hatásából, amely segíti a mérgek távozását, összességében hozzájárulhat a szervezet egyensúlyának helyreállításában.

Vízhajtó hatással bír, ezért vízhiányos állapotokban nem javasolt a fogyasztása, egyéb esetekben azonban jótékonyan hat a vízháztartásra. Vese és húgyhólyag problémák kezelésében a segítségünkre lehet, legerősebb hatást a vesénkre gyakorol. A kisebb köveket feloldhatja, a homok távozásában segíthet. A vesehurut kezelését segíti, felfázáskor is segítségünkre lehet, a húgyutak gyulladását enyhítheti. Ehhez napi 1-2 litert is elfogyaszthatunk a főzetéből.

A szív- és érrendszer támogatójának is nevezik, éppen ezért koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulhat. Tisztítja a vért, eltávolítja a méreganyagokat belőle. A reuma és a köszvény megelőzésében is segíthet.

A lelki blokkok oldásában is segíthet.

Hogyan készítsd el a királydinnye teát?

A királydinnyeterméséből forrázatot azaz teát szokás készíteni. Ehhez 30 kg-ként 0,5 g királydinnye szárat és termést leöntünk forrásban lévő vízzel és 15 percig állni hagyunk. Le is takarhatjuk. Ezután leszűrjük és elfogyasztjuk. Egy nap maximum 2-3 g-ot fogyasszunk el teaként. Ha érrendszeri, keringési, zsíranyagcsere zavarokkal küzdünk maximum 1,6 g-ot fogyasszunk egy nap.

Koleszterin gyógyszerekkel, triglicerid-csökkentőkkel, fitoszerol tartalmú gyógyszerekkel, omega-3 étrend-kiegészítőkkel együtt fogyasztása előtt keressük fel orvosunkat. Gyógyszer beszedése után minimum 2 órát várjunk, mielőtt királydinnye teát fogyasztunk. Várandósság és szoptatás ideje alatt ellenjavallt. Hasmenés, hányás és más vízhiányos állapotok esetén szintén ellenjavallt vízhajtó hatása miatt.

Cikkünk tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

Forrás: harmonet.hu, multivitaminbolt.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...