2024.01.26. 08:31:33 4571 183

Egész estés mesefilmek, amelyeket a család minden tagja imád
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor sor kerül a családi mozizásra, és bedobják a közösbe a „nos, melyik filmet nézzük meg?” kérdését, az esetek többségében a gyerekek választása bizonyul mérvadónak. Az is szinte teljesen biztos, hogy ilyenkor a mesefilmek viszik el a pálmát.

Tévézés a családdal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tévézés a családdal

Meglehet, hogy a szülő kezdetben úgy viszonyul e választáshoz, hogy „majd csak lesz valahogy, hiszen a lényeg, hogy a gyerekek élvezzék”. Időközben azonban hozzáállása gyökeresen megváltozik. Azon kapja magát, hogy nevet, együtt izgul a szereplőkkel, olykor elszomorodik, sőt megesik, hogy egy-egy jelenetet meg is könnyez.

Időközben felidézi a gyermekkori meséket, amelyekben a történetek fő mozgatórugója a jó győzelme volt a gonosz fölött. Mindig. Mindemellett viszont a meséket illető kulcsszavak között biztosan szerepel a jóság, segítőkészség, egymás támogatása, a közösség, a szeretet, a próbatételek jellemfejlesztő ereje, és a jókedv sem elenyésző. Ez megnyugvással tölti el, mely lélegzetvételnyi nosztalgiával társul. Egy felmérés szerint a 18 és 49 év közötti felnőttek több mint fele rendszeresen néz mesefilmeket. Lássunk néhányat az utóbbi évek rajzfilm terméséből, melyek kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgöztek, és visszatérő, szívesen látott „vendégekké” váltak.

Moana

A Walt Disney Studios által 2016-ban készített Moana/Vaiana című zenés animáció sok család favorit filmalkotásává lépett elő az utóbbi években. Moana kalandvágya kezdetben nehezen összeegyeztethetőnek tűnik a törzsfőnök apjához, és szeretett közösségéhez fűződő tiszteletével. Később azonban – az óceán általi kiválasztottsága révén – mindez csodálatosan kiegyenlítődik.

A film néhány érdekessége az, hogy egy akadémikusokból, nyelvészekből, kulturális szakemberekből és antropológusokból álló csapat is együttműködött a Disney kreatív csapatával. Fontosnak tartották, hogy a film Moana önmagára való találása köré épüljön, ne pedig egy klasszikus szerelmi történet bontakozzon ki. A film mottója akár ez is lehetne: néha az erősségeink a felszín alatt rejlenek…

Raya és az utolsó sárkány

Ez az elragadó animációs kalandfilm 2021 márciusában debütált, és egy olyan fantázia múltba, Kumandrába kíséri a nézőket, ahol az emberek és a sárkányok között harmónia és béke uralkodott. Sajnos azonban a hiúság és a bizalmatlanság végül elburjánzott, a paradicsomi állapot felbomlott, így sötét lények (az úgynevezett Druunok) lepték el a világot. A végső pusztulástól a különleges képességű sárkányok védelmezték a lakosokat, azonban a gonosz győzedelmeskedett. Legalábbis egy időre. A remény és a védelem azonban egy varázsgömb formájában fennmaradt. Ezzel sikerült megóvniuk magukat a pusztító erőtől. Ám ez az állapot sem tartott sokáig, hiszen az akarnokság, az önérdek újból feléledt. A gonosz-távoltartó gömb széttört. Raya küldetése pedig körvonalazódott: meg kell találnia az utolsó sárkányt, és a segítségével vissza kell állítania a békét.

Sing

Tökéletes választás a hétvégi családi mozizáshoz ez a 2016-ban bemutatásra került musical-vígjáték. Rendkívül motiváló, ahogy a főszereplő színházigazgató – Buster Moon, a rendíthetetlen koala – a pénzügyi csőd ellenére sem adja fel az álmát. Mindene a színház, ezért elhatározza, hogy létrehoz egy nagyszabású énekversenyt. A pénzdíj körül viszont adódnak gondok, ugyanakkor az ebből kibontakozó bonyodalmaknak köszönhetően végül egy remek énekcsapat kovácsolódik össze.

A lista a legkevésbé sem teljes, hiszen kicsik és nagyok egyaránt kedvelik: a Storks, a Csizmás, a kandúr, a Trollok, az Encanto, a Croodék, a Hotel Transylvania, az Elemental című mesefilmeket (és… még mindig nem soroltuk fel az összes favorit mesefilmet). Nálatok melyik történet lopta be magát a szívetekbe?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...