2016.05.20. 15:48:50 11490 349

Donor immunsejtekkel vette fel a harcot a rák ellen egy kutatócsoport
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egészséges donortól vett immunsejtekkel vette fel a harcot a rák ellen egy holland-norvég kutatócsoport, amely bebizonyította, az alapelv helytálló.

T-sejtek támadják a ráksejtet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com T-sejtek támadják a ráksejtet

A Holland Rákkutatási Intézet és az Oslói Egyetemi Kórház kutatói kimutatták, hogy ha a beteg saját immunsejtjei nem tudják felismerni és legyőzni a rákos daganatot, másvalakinek a sejtjei képesek lehetnek erre - idézte a Medicalexpress.com a Science aktuális számában ismertetett tanulmányt.

A rák immunterápiás gyógyításában nagy előrelépést jelentő kutatásban a daganatos sejtek mutáns DNS-ét juttatták egészséges donorok immunstimuláló sejtjeibe, ezzel sikerült az immunválaszt kiváltani.

Ezután a folyamatban részt vevő anyagokat visszaültették a donor immunsejtjeiből a rákos beteg immunsejtjeibe, így a kutatóknak sikerült "rávenniük" őket, hogy felismerjék a tumorsejteket.

A rendkívül gyorsan fejlődő immunterápiás rákgyógyítás olyan technológiákat kutat, amelyek a beteg szervezetének segítenek legyőzni a daganatot.

Sokféle oka lehet, hogy az immunrendszer nem tudja megfékezni a rákos sejteket. Az okok egyik fajtája, hogy az immunsejteket sok "fék" tartja kordában, a fékeket blokkoló terápiákat most többféle emberi rák ellen tesztelik.

Az okok egy másik fajtája, hogy egyes betegek immunrendszere nem ismeri fel a rákos sejtek rendellenességét. Ilyen esetben a jobb felismerést segítő módszerekre fókuszálnak az immunterápiás kutatások.

A három páciens közreműködésével végzett vizsgálat kimutatta, hogy a donor segítségével kiváltott immunválasz alapelve helytálló, "azonban még sok kutatást kell elvégezni, amíg a betegeken segíthet az eljárás" - mondta Johanna Olweus, az Oslói Egyetemi Kórház tudósa.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...