2016.10.20. 14:14:20 11561 263

Doboz-razzia – Tippek, ha már nagyon bosszantanak a frissentartó edények!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt hiszem, hogy minden konyhában eljön az a nagy pillanat, amikor a műanyag dobozokból elege lesz a házi asszonynak. Először csak szidják majd az edényhegyeket, majd megfogadják, hogy a következő szabad szombaton ők bizony megregulázzák ezt a bosszantó konténerhalmot. Ha Te is éppen ezen a szinten vagy, akkor csatára fel!

Műanyag tároló dobozok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műanyag tároló dobozok

Én elhatároztam, hogy az én konyhámban nem lesz feleslegesen extra lábos és doboz sem, egyszerre úgy is csak négy lángon tudok főzni, mosogatni megtanultam, dobozból meg úgysem fér be annyi a hűtőbe, mint a szekrénybe. Egyszóval már túl vagyok a műanyag edényrendszerezésen és minimalizáláson, mégis gyakran megszaporodnak a szekrényben – drága édesanyámnak és anyósomnak köszönhetően. Ezeket azonban ahogy tudom, már szolgáltatom is vissza – a saját nyugalmam érdekében, és a „Nem hoztál dobozt?” kérdést megelőzendő.

Ja, és a férjemnek sincs végtelen utánpótlás a munkahelyi ételhordásra. Pontosan 3 db kajás doboz van, amit rotálhat, és amiben annyi étel elfér, hogy jóllakjon, és a táskájába sem kell betuszkolni. Ha nem hozza haza: kisebb doboz – kevesebb kaja, nagyobb doboz – nem fér a táskába… Ez van. :) De lássuk, hogyan érdemes neki látni a harcnak!

Doboz-lomtalanítás!

Először is pakold ki az összes műanyag edényt a szekrényből a fedelével együtt – már ha van fedele… Ha nincs meg a tető, azt az ételtartót már ne tedd vissza a szekrénybe a többi közé: használd fel másnak. Ha nagyobb, jó lesz chips-nek vagy pattogatott kukoricának és egyéb, azonnal elfogyasztandó nyalánkságoknak. Ha nincs fedele, nem tudod mire használni, rossz állapotban van (karcos, elszíneződött) vagy éppen használhatatlan a mérete, akkor ne ragaszkodj hozzá, dobd ki (lehetőleg újrahasznosító konténerbe).

A fedőket, amelyekhez nem tartozik doboz, szintén dobd ki – ezeknek nehéz új feladatot találni, és máskülönben soha nem lesz rend a szekrényben.

A sokféleség most nem előny!

Valószínűleg neked is kör, szögletes frissen tartóid vannak, esetleg egy-két ovális, háromszög és sokszög… Észre vetted, hogy ezeket nem igazán lehet helytakarékosan elpakolni… Nos, ez így van. A sok különböző, össze nem illő alakú dobozokkal csak a baj van. Törekedj arra ezután, hogy egyforma (alapú) dobozokat vegyél, hogy ügyesen egymásba tudd illeszteni őket, és ne kelljen folyamatosan logisztikáznod a szekrényben, illetve különböző bravúrokat végre hajtanod, hogy előkerüljön a keresett darab…

Ne a fedelével együtt rakd a polcra!

A műanyag dobozokat ne fedővel a tejükön pakold el, hiszen az egyrészt egyáltalán nem helytakarékos, másrész büdik lesznek a frissen tartóid… Az egymásba illő dobozokat felstócolva pakold el szépen együtt, a fedőket pedig élükre állítva tárold valahol a közelükben. Nekem erre a célra van egy újra hasznosított, fedő nélküli, téglalap alapú dobozom :D, amibe az összes fedőt beleállogathatom, és elhelyezhetem az ételhordók mellett. Zseniális! :) A rendszer átlátható, és nem foglal sok helyet.

Gondolkozz el a cserén!

Ha nem sok használható darabod maradt, és azok sem túl szépek már, akkor a teljes szett cseréjének a lehetőségét sem szabad elvetni. Immár tudatosan vásárolhatod meg a frissen tartó kollekciód, és nem hasra ütés szerűen, amikor valami megtetszik, illetve akciós. Az új szett kiválasztásához a következő tanácsokkal látnánk el:

  • A négyzet illetve téglalap alapú dobozokat helytakarékosabban lehet egymás mellett is tárolni, mint a köralapúakat.
  • Az edények legyenek egymásba helyezhetők, legyen egyforma az alakjuk, és fedőt is egyformát lehessen rájuk tenni.
  • A dobozok csak űrtartalmukban térjenek el (különböző magasság), alakjukban ne.
  • A műanyag helyett az üveg környezettudatosabb, tartósabb és egészségesebb választás, igaz a fedelük általában ezeknek is műanyag, de mégsem az egész doboz. Ráadásul az üveget még a pörkölt sem fogja megfogni.
  • Nincs szükséged 40 darabos szettekre. Gondold át, hogy általában mire és mennyi dobozt szoktatok felhasználni, és a családod igényeinek megfelelő mennyiségű és méretű darabokra ruházz csak be.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!