2018.07.26. 18:23:08 12399 427

Dióhéjban a fekete ribizliről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A minap ritka csemegére bukkantam a kedvenc zöldségesemnél. Egy doboz fekete ribizlire! Mivel a levét imádom, gondoltam éppen ideje frissen is elfogyasztani... - pontosan úgy vagyok ezzel a gyümölccsel, ahogy az emberek többsége: a nyers bogyókat még nem kóstoltam. Nekem bejött!

Fekete ribizli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete ribizli

Fanyarul édes

A pirosat jól ismerjük, és jól tudjuk, hogy C-vitamin és egyéb antioxidáns tartalma miatt megéri fogyasztani, még akkor is, ha kicsit savanyú. A fekete ribizlit már kevésbé ismerik kis hazánkban, inkább csak szörp, üdítő vagy lekvár formájában fogyasztjuk, pedig természetesen nyersen az igazi. Én is gondolkoztam rajta, hogy üdítőt készítek a vásárolt fél kilogrammnyi gyümölcsből, de végül nem jutottunk el odáig, mindet megettem! :)

Ha Te már kóstoltad nyersen, akkor tudod, hogy az íze még csak halványan sem emlékeztet a piros ribizlire, fanyar aromája semmihez sem hasonlítható, bár az érett szemek egészen édeskések, de az a jellemző ízvilág, akkor is megmarad. Emiatt sokaknak nem is nagyon ízlik a gyümölcs, talán csak üdítő formájában. Bevallom, én is először meglepődtem az ízén, de aztán rákaptam a fanyar bogyókra.

Valódi vitaminbomba

Pedig-pedig, ez a gyümölcs egy igazi szuper-élelmiszer. Dúskál antioxidánsokban és vitaminokban. Karotin, C-vitamin és B-vitaminok is bőven vannak benne, C-vitamin tartalma magasabb, mint a citrusféléké. A benne található polifenolok és flavonoidok hatékony antioxidánsok, amelyek segíthetnek megkötni a szabadgyököket és így számos komoly betegség kialakulásának az esélyét csökkenthetjük a fogyasztásával.

Kalcium és vastartalma miatt is érdemes többféle formában fogyasztani, a vashiányos vérszegénység ellen az egyik leghasznosabb gyümölcsünk.

A népi gyógyászatban már régóta alkalmazzák és tudományos kutatások is folynak a fekete ribizli gyógyhatásáról. Többek között az érelmeszesedés, a reuma és ízületi gyulladások, a magas vérnyomás, bőrgyulladás, koleszterin és daganatos megbetegedések esetén kifejtett hatását vizsgálják.

A piros ribizliről itt olvashatsz>>

Forrás: egeszsegsuli.ewk.hu/fekete-ribizli

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?