2022.05.27. 08:32:07 6491 219

Diákok munkavállalása
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyári szünidő hagyományosan a diákmunkák időszaka is, rengeteg fiatal próbál a nyár során némi plusz bevételre szert tenni annak érdekében, hogy saját maga tudja fedezni szórakozásainak költségét. Munkavállalás előtt, illetve annak során azonban nem árt tisztában lenni néhány alapvető szabállyal, melyhez jelen cikkünkben kívánunk segítséget nyújtani.

Munka a kávézóban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munka a kávézóban

Diákok munkavállalása – ki vállalhat munkát?

A gyermekmunka tilalma a fejlett országokban olyan évszázados alapelv, amelynek érvényesülését nem csak nemzeti jogszabályok, hanem nemzetközi megállapodások is biztosítják. Érdekes adat, hogy az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) statisztikái szerint a 21. század elején is még több mint 200 millió (5-17 éves életkor közötti) gyereket kényszerítenek munkára szerte a világon. A tilalom érvényesülése érdekében a magyar Munka Törvénykönyve egyértelműen meghatározza, hogy hány éves kortól lehet valaki munkavállaló.

Munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. Az iskolai szünet alatt ugyanakkor munkavállaló lehet az a tizenötödik életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat. Speciális szabály, hogy kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható, ám ezt a foglalkoztatást megelőzően legalább 15 nappal be kell jelenteni a gyámhatósághoz.

Milyen foglalkoztatási formában történhet a diákok munkavállalása?

A diákok munkavállalása nem csak munkaviszony keretei között történhet. Számukra lehetőség van arra is, hogy iskolaszövetkezet tagjaként vállaljanak munkát, ám attól sincsenek elzárva, hogy megbízási jogviszony keretein belül dolgozzanak. Alternatív foglalkoztatási formaként pedig akár egyszerűsített foglalkoztatásban (pl. alkalmi vagy idénymunka esetén) vagy háztartási alkalmazottként (pl. gyermekfelügyelet, korrepetálás, kertgondozás) is foglalkoztathatóak. Ezen foglalkoztatási formákra különböző feltételek vonatkoznak és rendkívül nagy eltérés van adózási és közteherviselési szempontból is közöttük.

Fontos azonban, hogy a Munka Törvénykönyve azt is előírja, hogy bármilyen formában is foglalkoztatják a tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt, rá a Munka Törvénykönyvének fiatal munkavállalókra vonatkozó rendelkezéseit alkalmazni kell.

Vannak-e a fiatalokat védő munkajogi szabályok?

A fiatal munkavállalók (tehát azok, akik 18 éves koruk előtt vállalnak munkát) egyedül csak korlátozottan tehetnek meg bármilyen jognyilatkozatot. Éppen ezért a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy bármely, kötelezettségvállalásra irányuló jognyilatkozatot érvényesen csak a törvényes képviselő hozzájárulásával tehet.

A fiatal munkavállalókat ezen felül a munkavégzés során is védik jogszabályaink. Ezek értelmében számukra éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő (túlóra) nem rendelhető el. Napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet és ha több helyen is dolgozik a fiatal munkavállaló, akkor az egyes helyeken ledolgozott órákat össze kell adni. Munkaidőkeret alkalmazása során számára legfeljebb egy heti munkaidőkeretet rendelhet el a munkáltató. Amennyiben a fiatal munkavállaló egy nap több, mint négy és fél órát dolgozik, akkor számára legalább harminc perc, hat órát meghaladó munkavégzés esetén negyvenötperc munkaközi szünetet kell biztosítani. Két munkanap között számára legalább 12 óra napi pihenőidőt kell, hogy biztosítson a munkáltató. A fiatal munkavállaló heti pihenőnapja és heti pihenőideje egyenlőtlenül nem osztható be. További szabály pedig, hogy a fiatal munkavállaló számára évenként öt munkanap pótszabadság jár.

Diákmunkásnak is jár szabadság?

Az egyenlő bánásmód követelményéből eredően igen, bár erről sok munkáltató hajlamos megfeledkezni. A fiatal munkavállalónak, ezen belül a diákmunkát végzőknek is jár az időarányos szabadság, amelyet a munkáltató köteles kiadni, avagy ha nem teszi, a munkaviszony végén annak ellenértékét pénzben megváltani.

Amennyiben tehát diákmunkát kívánunk vállalni, úgy elsőként mindig érdemes utánajárni annak, hogy pontosan milyen foglalkoztatási formában is kívánják ezt megtenni. Az adott foglalkoztatási formára vonatkozó speciális szabályokat érdemes körbejárnunk, ám jó ha tudjuk, még ha például megbízási jogviszonyban is foglalkoztatnak minket, a Munka Törvénykönyve garanciális szabályai védelmet nyújtanak sok esetben. Fiatalként azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a nyár nem csak a munkáról szól, próbáljuk kiélvezni a jó időt, amíg csak lehet. A nyári diákmunkáról itt olvashattok bővebben.

Forrás: das.hu Szerző: dr. Bálint Boglárka

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?