2017.05.29. 15:20:20 8344 324

Cukiság az erszényben: vörös óriáskenguruk születtek a Nyíregyházi Állatparkban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már láthatóak a nemrégiben született vörös óriáskenguruk (Macropus rufus) a Nyíregyházi Állatparkban.

Három és fél hónapos vörös óriáskenguru-kölyök anyja erszényében a Nyíregyházi Állatparkban | MTI Fotó: Balázs Attila - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Három és fél hónapos vörös óriáskenguru-kölyök anyja erszényében a Nyíregyházi Állatparkban | MTI Fotó: Balázs Attila

A jelenleg még az anyjuk zsebében élő két, három és fél hónapos kölykökkel együtt már hét tagot számlál az országban csak Nyíregyházán látható kengurucsapat - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője az MTI-vel hétfőn.

A parkban három éve élnek vörös óriáskenguruk, az eddig egy ivarérett hímet és négy nőstényt számláló csapatban ebben az esztendőben két nősténynek is született kölyke.

Valamennyi kengurufaj jellemzője, hogy az utód nagyon fejletlenül jön a világra, a szőrtelen és a kevesebb, mint egy dekagramm súlyú kis kenguru hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemei még nem nyíltak ki. Születés után az apróság viszonylag erős mellső lábaival mászni kezd anyja szőrén a biztonságot nyújtó erszény felé.

Három és fél hónapos vörös óriáskenguru-kölyök anyja erszényében a Nyíregyházi Állatparkban | MTI Fotó: Balázs AttilaHárom és fél hónapos vörös óriáskenguru-kölyök anyja erszényében a Nyíregyházi Állatparkban | MTI Fotó: Balázs Attila

A következő hetven napban az anyja zsebében él, százötven naposan már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre és fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül, végül 240 naposan végleg elhagyja azt.

Ausztrália ikonikus állata a kontinens belső, vízben szegény területein honos és a világ legnagyobb ma élő erszényes állatának számít. Míg a nőstények körülbelül negyven kilogrammosak, a hímek akár kilencven kilogramm testtömegűek is lehetnek. Táplálékuk általában fűfélékből áll, de cserjék leveleit egyaránt fogyasztják.

Táplálékban gazdag időszakokban akár száz egyedből álló csoportokban is élhet és akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel is képes ugrálni.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...