2020.01.04. 19:02:19 10490 339

Csíráztass – finom és egészséges!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magvak is igen egészségesek, de ami még ennél is több ásványi anyagot, fehérjét és vitamint adhat a testünknek, az a csíra! Ízletes, rendkívül egészséges és otthon is könnyen szert tehetsz rá. Salátának kiváló, a pirítóst feldobja és mártogatós mellé is kitűnő választás!

Csírák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csírák

A csíráztatás nem egy ördöngösség, ráadásul igen sokat spórolhatunk vele, ha nem a boltok polcairól emeljük le a műanyag dobozos túlárazott verziókat. Egészségmegőrzéshez kitűnő és a diétának is remek segítője, hiszen pótolja az ásványi anyagokat, vitaminokat. Magas fehérjetartalma miatt pedig dinamikusabban állhatunk a mindennapok kihívásai elé.

Honnan a sok jótékony hatás?

A magból! Hiszen a növény szinte teljes fejlődéséhez szükséges tápanyag készlet ott rejtőzik benne, majd a csírában ez könnyebben emészthető, jobban felszívódó, fehérjében gazdag formában növekszik.

Milyen magok alkalmasak a csíráztatásra?

Meglepően sokféle, olyan is, amire talán nem is gondolnál. A hüvelyesekből nem csak a szójabab, de a borsó, a csicseriborsó, a bab és lencse, vöröslencse is tökéletes kiindulási alap. Érdemes kísérletezned egyszerre több típussal, hiszen az ízük sem ugyanolyan. Gabonfélékből búzát, árpát, zabot és rozst érdemes csíráztatni. Ha pikánsabb ízvilágot szeretnél, a retek, mustár és zsázsa megfelelő választás.

Így áll neki otthon a csíráztatásnak!

Lehet ugyan kapni csíráztató agyagedényt is, ám ha pénztárca kímélő utat választanál, egy tiszta (sterilizált, kifőzött) befőttesüveg is tökéletesen alkalmas.

Első körben válogasd ki az esetlegesen odakeveredett idegen magokat és szabadulj meg a törött, sérült, beteg magvaktól is. Ezt követően mosd át többször alaposan tiszta vízzel az egészet.

Töltsd a befőttesüvegbe a megmosott magokat, majd engedd fel langyos vízzel. Állítsd világos, meleg helyre. A következő napon tegyél a tetejére tiszta gézlapokat, és ezen keresztül öntsd le róla a vizet. Mosd át ismét a magokat. Ez azért szükséges, hogy elkerüld a penészedést, és megszabadulj a csírázás közben keletkezett melléktermékektől. Nap végén ismételd meg az átöblítést és hagyd feltöltve az üveget langyos vízzel. A kezdéstől számított harmadik napon ismét cseréld ki a vizet, de csak annyit, hogy a magok ne száradhassanak ki. A negyedik napon már az első csíra kezdemények megjelennek, ekkor ismét a víz leöntését, majd újra töltését kell elvégeznünk. Az ötödik napon csak vízpótlásra lesz szükség.

A hatodik napon beindul a tömeges csírázás, ekkor már átkerülhet a befőttesüveg a hűtőszekrénybe. Ezzel lelassítjuk a csírák fejlődését, de tartósítjuk a fogyaszthatóságukat. Illetve ilyenkor már lakmározhatunk is belőlük. Tároláskor érdemes szem előtt tartanunk, hogy a csírák sokat veszítenek tápanyagaikból és ízükből is, ha hosszabb ideig állni hagyjuk őket.

Így leszel egészségesebb

Rendszeres – biztonságos forrásból származó – csíra fogyasztása jó hatással lesz az egészségedre. A hüvelyesek remek vaspótló, inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő tulajdonságokkal bírnak. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaznak, emellett pedig általában magas E-, és B-vitamin tartalmuk a bőr és a haj egészségéhez is hozzájárul.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...