2021.05.20. 17:51:03 9345 249

Csend és nyugalom? Teremts csendet az otthonodban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hazatérés egyfajta nyugalmat, pihenést hivatott szolgálni többek közt az ember hétköznapjaiban. Természetesen ez csak akkor az igazi, ha otthon valóban csend és nyugalom vár. Márpedig ezt sokszor megzavarja a szomszéd kutyája vagy épp csiszolója. Sőt, a háztartás más zajai is. De mit tehetünk, hogy valóban csend honoljon otthonunkban?

Zavaró zajok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zavaró zajok

A csend olykor valóban aranyat ér, főként, ha zajos környezetből vagy fárasztó nap után érkezünk haza. Ha alapjában véve nem adott, mégis mit tehetünk érte?

Szigetelés és rések

Hogyha a zaj okát megszüntetni nem tudjuk, azt kell megakadályoznunk, hogy a zavaró hanghatás elérjen hozzánk. A falak és nyílászárók hangszigetelése rengeteget számít, akár húsz százalékkal csökkentheti a zajszintet. Erre nagyobb volumenű beruházásként kell tekintenünk, de jó megoldásokra számíthatunk. Például már meglévő ablakaink is kaphatnak plusz hang- és hőszigetelő réteget, nem feltétlen kell ehhez nyílászáró cserében gondolkodnunk. A hangszigeteléskor ne feledkezzünk meg a rések, hézagok kitöltéséről se, hiszen a hang ugyanúgy bejut ott is. Használjunk gumitömítést, szigetelő szivacsot vagy fújjuk be purhabbal, ha véglegesen akarjuk lezárni a lyukat. Meglepően sok zaj beszűrődhet padlásfeljárón keresztül is, ezért ezt is érdemes szigetelnünk, például vastag hungarocell lappal.

Hogyha nincs keret vagy lehetőség nagyobb átalakításra, vagy kiegészítenénk még apróságokkal is, a lakberendezés is segítségünkre lehet. Kaphatók hangszigetelő függönyök, ezek is rengeteget csökkentenek a zajszinten. Hogyha utcafronti ház a forgalom okán zajos, ez egy kiváló megoldás az utcafronti ablakokra. Térelválasztás szintén segíthet. Hangosabb környezetben az egybenyíló terek helyett némi elválasztás kiváló ötlet, pláne, ha hangszigetelő panelekkel választjuk le a pihenő részeket.

Ha a zaj nem kívülről érkezik

Saját háztartási gépeink is hangoskodhatnak, ami szintén zavaró lehet. Keressünk csendes üzemmóddal ellátott verziókat, szerezzünk be zajcsökkentő hatású szőnyeget a mosógép alá, és a nagygépek vásárlásakor mindig ellenőrizzük azt is, hogy alacsony decibellel működő készüléket válasszunk. Ezt az információt ma már a legfontosabb adatok között feltüntetik. Szintén zavaró lehet a nyikorgó, dübögő padló is. Ha cserére nincs lehetőség, egy vastagabb szőnyeg segíthet.

Ellentámadás

Ha megszüntetni nem tudod a zajokat, fedd el! A fehérzaj évtizedek óta hatásos módszer a nyugalom megteremtésére, például alvásproblémák esetén vagy kisgyerekek megnyugtatásánál, altatásánál. Nem kell fehérzaj-generátort vásárolnunk feltétlenül, elég letöltenünk egy applikációt a telefonunkra, vagy keresnünk egy számunkra ideális fehérzaj felvételt a neten. Ha viszont úgy érezzük, hogy még ez is zavaró lenne az aktuális feladatunk, igényeink mellett, akkor szerezzünk be zajszűrős fejhallgatót. A modern eszközök már olyan funkcióval rendelkeznek, amely nem csak szigeteléssel tompítják a külső zajokat, de érzékelőik felmérik a külső hangokat és „ellenhullámokat” generálnak, így csendet teremtve számunkra.

Forrás: divany.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...