2021.05.26. 11:45:00 9751 218

Csábít a naplózás? Ezek a (jelentudatos) naplóírás praktikái!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Létezik olyan bárhol végezhető gyakorlat, amelyikkel újjáépíthetjük az életünket? Igen! Pont ilyen a napi szinten végezhető, testnek és léleknek is egészséges módszer, ami ismét reneszánszát éli: Ez pedig nem más, mint a ihletet hozó és vigaszt nyújtó naplózás!

Egy régi napló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy régi napló

A tinik körében pár évtizede még bevett szokás volt a naplóírás. Ez nem is csoda, hiszen kusza érzelmi állapotuk megsegítésére tökéletes eszköz volt gondolataik papírra vetése. Mostanára pedig tudományos kísérletek is bizonyítják, hogy a naplóterápia többféle érzelmi problémával küzdő ember számára hozhat megoldást.

Az expresszív (rendszeres) írás hatásai:

Az általános életminőség javulást számos más területre való odafigyelés és belső munka eredményezi. Eközben a cél az, hogy az egyértelmű gondolat megfogalmazás és a konfliktusok feloldása lebegjen a szemünk előtt, hiszen az, aki beleragad a negatív érzelmek vagy a fájdalmas események spiráljába, annak ez a gyakorlat többet árthat, mint használ.
A kommunikációs készségek javítása és az érzelmi intelligencia fejlesztése mellett a naplóírás csökkenti a stresszt és javítja a memóriát is.
A napló egy kíméletlenül őszinte tükör, ugyanakkor ítélkezésmentes szócső is lehet önmagunk felé!

Így írd a naplót, hogy építő tevékenység lehessen!

1. Váljon napi szokássá!

Javasolt minden este írni a nap lezárásának fontos részeként. Egyfajta meditációs tevékenységként is tekinthetünk rá. A friss élmények kerek mondatokká gyúrása az elmélkedés és a hálaadás időszaka. A rendszeresség pedig lehetővé teszi fejlődésünk nyomonkövetését.

2. Legyen mindig kéznél!

...avagy szem előtt. Könnyebb tartani magad a szokás kialakításához, ha nem hagyod magad megfeledkezni a kialakítandó rutinról.

3. Használd az írásterápiát szükség szerint!

Érzelmileg megterhelő időszakokban ne csak este vedd magad elé a naplódat! Add meg magadnak nap közben is azt az időt, ami pl. a harag elengedéséhez kell, írd ki magadból. Pörgesd vissza a lapokat, hogy felfedezhesd, hasonló szituációban mi hozott enyhülést.

4. A napló legyen ítéletmentes zóna!

Semmiképpen se cenzúrázz naplóírás közben, hiszen ezáltal csak korlátozod magad és gátat vetsz az őszinteségnek.

Mi kerüljön bele a naplóba?

Mivel ez az önmagunkkal való kapcsolatba lépés eszköze, bármi olyan belekerülhet, amit fontosnak érzünk megörökíteni. Írd bele, mit érzel (félelem, szorongás, öröm stb.), milyen események bontakoztak ki az adott napon, a jó és a rossz tapasztalatokat. A soha meg nem írt és el nem küldött levelek is belekerülhetnek terápiás célból, egyféle érzelmi megnyugvást hozva számunkra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ha bekopogtat a bosszantó nátha

A nátha az egyik leggyakoribb légúti megbetegedés, és szinte minden ember megküzd vele, akár évente többször is. A hideg időjárás, a vírusok és a közösségi élet mind hozzájárulnak a kialakulásához. A tünetek enyhítése érdekében számos otthoni tippet alkalmazhatsz. A természetes módszerek segíthetnek a gyógyulási folyamat felgyorsításában. Azonban ne feledjük, ha a náthaszerű tünetek hosszú ideig tartanak, vagy tartós köhögés, nehézlégzés, magas láz jelentkezik, fontos orvosi segítséget kérni.

Krémes, selymes gyömbéres-répás leves

A sárgarépával már kisgyermekkorban számtalanszor találkozunk, hiszen ki ne ismerné a répa, retek és mogyoró hármasát sűrűn idéző mondókát. Vagy a nagypapa kacsintós történetét, mely arról szól, hogy annak idején úgy tanult meg ilyen remekül fütyülni, mert rengeteg répát elrágicsált. Ám, ha nem is vál(t)unk legendás füttyművészekké, mint amilyenné Hacki Tamás lett, érdemes figyelembe vennünk a sárgarépa számtalan, egészségünkre gyakorolt pozitív hatását.

Az ismeretlen, könnyen emészthető mángold

Az egészséges táplálkozással való ismerkedés során gyakran fedezünk fel olyan zöldségeket, amelyekről még nem hallottunk, viszont tápértékükkel kitűnnek a tömegből. Az egyik ilyen kulináris kincs, amely a táplálkozástudatos egyének és gasztronómiai kalandorok figyelmét egyaránt felkelti, a mangold.