2021.05.26. 11:45:00 9831 218

Csábít a naplózás? Ezek a (jelentudatos) naplóírás praktikái!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Létezik olyan bárhol végezhető gyakorlat, amelyikkel újjáépíthetjük az életünket? Igen! Pont ilyen a napi szinten végezhető, testnek és léleknek is egészséges módszer, ami ismét reneszánszát éli: Ez pedig nem más, mint a ihletet hozó és vigaszt nyújtó naplózás!

Egy régi napló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy régi napló

A tinik körében pár évtizede még bevett szokás volt a naplóírás. Ez nem is csoda, hiszen kusza érzelmi állapotuk megsegítésére tökéletes eszköz volt gondolataik papírra vetése. Mostanára pedig tudományos kísérletek is bizonyítják, hogy a naplóterápia többféle érzelmi problémával küzdő ember számára hozhat megoldást.

Az expresszív (rendszeres) írás hatásai:

Az általános életminőség javulást számos más területre való odafigyelés és belső munka eredményezi. Eközben a cél az, hogy az egyértelmű gondolat megfogalmazás és a konfliktusok feloldása lebegjen a szemünk előtt, hiszen az, aki beleragad a negatív érzelmek vagy a fájdalmas események spiráljába, annak ez a gyakorlat többet árthat, mint használ.
A kommunikációs készségek javítása és az érzelmi intelligencia fejlesztése mellett a naplóírás csökkenti a stresszt és javítja a memóriát is.
A napló egy kíméletlenül őszinte tükör, ugyanakkor ítélkezésmentes szócső is lehet önmagunk felé!

Így írd a naplót, hogy építő tevékenység lehessen!

1. Váljon napi szokássá!

Javasolt minden este írni a nap lezárásának fontos részeként. Egyfajta meditációs tevékenységként is tekinthetünk rá. A friss élmények kerek mondatokká gyúrása az elmélkedés és a hálaadás időszaka. A rendszeresség pedig lehetővé teszi fejlődésünk nyomonkövetését.

2. Legyen mindig kéznél!

...avagy szem előtt. Könnyebb tartani magad a szokás kialakításához, ha nem hagyod magad megfeledkezni a kialakítandó rutinról.

3. Használd az írásterápiát szükség szerint!

Érzelmileg megterhelő időszakokban ne csak este vedd magad elé a naplódat! Add meg magadnak nap közben is azt az időt, ami pl. a harag elengedéséhez kell, írd ki magadból. Pörgesd vissza a lapokat, hogy felfedezhesd, hasonló szituációban mi hozott enyhülést.

4. A napló legyen ítéletmentes zóna!

Semmiképpen se cenzúrázz naplóírás közben, hiszen ezáltal csak korlátozod magad és gátat vetsz az őszinteségnek.

Mi kerüljön bele a naplóba?

Mivel ez az önmagunkkal való kapcsolatba lépés eszköze, bármi olyan belekerülhet, amit fontosnak érzünk megörökíteni. Írd bele, mit érzel (félelem, szorongás, öröm stb.), milyen események bontakoztak ki az adott napon, a jó és a rossz tapasztalatokat. A soha meg nem írt és el nem küldött levelek is belekerülhetnek terápiás célból, egyféle érzelmi megnyugvást hozva számunkra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...