2021.05.21. 17:52:57 7791 204

Cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek svéd kutatók
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek svéd kutatók, ennek segítségével a jövőben húszemeletes betonépítmények tárolhatják az energiát.

Energia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Energia

A svéd Chalmers Műszaki Egyetem tudósai mutatták be vizsgálataik eredményét. Emma Zhang és Luping Tang munkatársaikkal a jövő építőanyagait kutatták. Közösen dolgozták ki a világ első tölthető, cementalapú akkumulátorának koncepcióját. A cementalapú keverék kis mennyiségű, rövid karbonszálakat tartalmaz a vezetőképesség és a hajlítószilárdság növelése érdekében. Fémbevonatú, karbonszálas hálót is elhelyeztek a keverékben, melyben a vas az anód, a nikkel pedig a katód - írja a TechExplore.com tudományos portál.

A tudósok hosszas kísérletezés után alkották meg a prototípust. Ennek átlagos energiasűrűsége 7 wattóra négyzetméterenként, ami a korábbi cementalapú akkumulátorokra tett kísérletek eredményének 10-szerese. Ez az energiasűrűség azonban még mindig alacsony a kereskedelmi forgalomban lévő elemekhez képest, az anyag azonban épületek esetében nagy mennyiségben használható. A technológia alternatív megoldásokat nyújthat az energiakrízis idején a nagy mennyiségű energia tárolásának lehetővé tételével.

Az ötlet kidolgozása még korai fázisban van, számos technológiai kérdés vár még megoldásra. "Mivel a betonalapú infrastruktúra általában 50-100 évre készül, az akkumulátorokat is ehhez kellene igazítani, vagy könnyen cserélhetővé és újrahasznosíthatóvá kell tenni. Ez egyelőre nagy kihívást jelent" - fogalmazott Emma Zhang.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi köze van a szemed színének a személyiségedhez?

Arra a kérdésre, hogy mi a „legleleplezőbb” elem egy ember személyiségében, Natalie Engelbrecht pszichoterapeuta azt válaszolta, hogy: a szemszín. Mint kiderült, az egyik legfontosabb érzékszervünk színe nem csupán esztétikai értékkel bír, hanem néminemű betekintést enged az egyének „mikrokozmoszába” is. Megnézzük, milyen izgalmas sajátosságok derültek ki még látószervünk színe kapcsán.

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.