2017.03.21. 08:00:01 10661 277

Biometrikus személyazonossági igazolványt vezetnek be Romániában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Romániában jövő nyáron kezdik meg a fokozatos áttérést az internetes ügyintézést lehetővé tevő, biometrikus információkat is tartalmazó elektronikus személyazonossági igazolványra, amely a jelenlegi egészségügyi kártya szerepét is átveszi - közölte hétfőn Carmen Dan belügyminiszter.

Romániában már 2018-tól bevezethetik a biometrikus azonosítást! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Romániában már 2018-tól bevezethetik a biometrikus azonosítást!

Az új, bankkártyákkal megegyező méretű és külalakú dokumentumon nyomtatott formában is feltüntetik a hagyományos személyin szereplő személyazonossági adatokat, a benne lévő mikrocsip pedig ezeket digitális formában is elérhetővé teszi, kiegészítve az adatsort a tulajdonos ujjlenyomatával, arcképével, illetve szüleinek keresztnevével (ez utóbbiak eddig csak a születési anyakönyvi kivonatban szerepeltek Romániában).

Az elektronikus személyi igazolvány a bürokrácia egyszerűsítését az online ügyintézésre való áttérést szolgálná, hiszen - amennyiben kiépül a megfelelő jogi és szoftver-környezet - elektronikus aláírásként lehetővé teszi a személyazonosság igazolását különböző internetes ügyfélszolgálatok igénybevételénél az adóhatóságtól, a közigazgatásig, vagy bankszektorig. A belügyminisztérium honlapján közzétett törvénytervezet szerint aki megkapja a biometrikus személyit, annak már az új dokumentumot kell használnia az egészségügyi kártya helyett.

A belügyminiszter hétfői sajtóértekezletén sietett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a biometrikus személyiben nincs nyomkövető, nem teszi lehetővé tulajdonosának műholdas helymeghatározását, hiszen nem tartalmaz aktív áramköröket, a kártyát pedig csak úgy lehet működésbe hozni, ha a rendeltetésszerű leolvasóba helyezik. Carmen Dan ezzel az elektronikus egészségügyi kártya bevezetésekor tapasztalt, vallásos meggyőződéssel indokolt ellenállást próbálta megelőzni.

Romániában 2015-ben vezették be az elektronikus egészségügyi kártyát, amelynek átvételét azonban sokan megtagadták. A román ortodox egyház több magas rangú képviselője "ördögtől valónak" minősítette az egészségügyi kártyát, arra hivatkozva, hogy a román kártya - card - szó pedig visszafelé olvasva ördögöt jelent, és szerintük a nyilvántartásba vétel valójában a szervátültetéseket szolgálja, amivel szemben szintén fenntartásaik vannak.

Senkit sem köteleznek az elektronikus személyi igazolvány használatára - ígérte a hétfői sajtóértekezleten az országos lakosság-nyilvántartó hivatal vezetője. A tervezetet a tíznapos közvita után véglegesíti a román belügyminisztérium.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi köze van a szemed színének a személyiségedhez?

Arra a kérdésre, hogy mi a „legleleplezőbb” elem egy ember személyiségében, Natalie Engelbrecht pszichoterapeuta azt válaszolta, hogy: a szemszín. Mint kiderült, az egyik legfontosabb érzékszervünk színe nem csupán esztétikai értékkel bír, hanem néminemű betekintést enged az egyének „mikrokozmoszába” is. Megnézzük, milyen izgalmas sajátosságok derültek ki még látószervünk színe kapcsán.

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.