2021.01.16. 14:57:39 4443 147

Beszéljünk az elkerülhetetlenről: A halál nyelvezete algoritmuson keresztül
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az élet keserű bizonyossága tabutémának számít főként a nyugati társadalmakban, mégis beszélgetnünk kellene erről, hiába nehéz és kellemetlen. Most informatikusok segíthetnek dekódolni számunkra a halál “nyelvezetét”.

Gyertyaláng, gyász - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyertyaláng, gyász

Egy ausztrál kutatócsoport kísérlet során tervezte jobban megérteni az elmúlás megvitatására használt szavakat: azoktól kezdve, amelyek a belső zűrzavart hivatottak kifejezni, azokig, amelyek vigaszt nyújtanak. A tanulmány során egy érzelmeket olvasó számítógépes algoritmust alkalmaztak és azt tapasztalták, hogy minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb és könnyebb a halál békésebb megértése.

Ami miatt az érzelmi intimitás felborítandó:

A halandóság elfogadása nemcsak az egyén számára szükséges, de amiatt is beszélnünk kell róla, hogy együttérzőbb egészségügyi politika és infrastruktúra alakulhasson ki. A halálról való felfogásunk és azzal való tapasztalatunk nagyban befolyásolják nézeteinket és tetteinket!

A jelenlegi világjárvány miatt sok embert szorongással tölt el már a betegség gondolata is, de arról is elgondolkodtatta őket, hogyan kezeljük a közösségünket a biztonságunk megőrzéséhez, illetve milyen ellátást kaphatunk, ha betegség üti fel a fejét. A mélyebb megértéshez azonban a halállal kapcsolatos szavainkat kellene jobban megértenünk.

A halál nyelvi ábrázolása

Egy online tanfolyam kezdetén a majdnem 1500 résztvevőnek 3 szóval kellett leírnia a saját, és ugyancsak 3 szóval mások halálával kapcsolatos érzelmeit. Majd a tanfolyam végén megismételték nekik ugyanezt a kérdést érzelemelemzés céljából.

Általánosságban elmondható, hogy nagyobb valószínűséggel használunk pozitív vagy belenyugvó szavakat - béke, elkerülhetetlen vagy természetes - a saját halálunkhoz fűződő érzelmek kifejezésére, míg másokéval kapcsolatban több negatív kifejezést - félelmetes, veszteség és szomorú - használunk.

A fiatalabb korosztály képviselői a tanfolyam végére jóval pozitívabban reagáltak a kérdésekre, ez jelzi azt, hogy a fiatalok számára különösen fontos a téma megismerése.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...