2023.03.11. 08:50:36 11748 241

Belsőépítészként válogathatsz az állások között. A Jooble tanácsai, hogyan érhetsz a szakma csúcsára
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Belsőépítészek iránt mindig nagy a kereslet. Hogyan válhat belőled belsőépítész, mi a különbség egy belsőépítész és egy lakberendező között, mennyit kereshetsz belsőépítészként: most megtudhatod.

Belsőépítészet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Belsőépítészet

Érdekel a belsőépítészet? Jó hírünk van: ez egy olyan szakma, amelyben kiteljesedhetsz, jó megélhetést biztosít, és mindig nagy kereslet van rá. A Jooble állásközvetítő portál szerint egy jó belsőépítészért két kézzel kapkodnak a munkaadók. De mi kell ehhez a szakmához?

A képességek, képzettségek és tapasztalatok egyedülálló kombinációja

Egy belsőépítész különleges szakember. Egyrészt komoly műszaki ismeretekkel kell rendelkeznie, másrészt kreatívnak kell lennie, harmadrészt roppant alkalmazkodónak, hiszen figyelembe kell vennie a megrendelő kéréseit. Nem árt, ha van pszichológiai érzéke is, mert fel kell ismernie az emberek valódi igényeit, érzéseit, amelyekkel talán még ők sincsenek tisztában. Mindennek tetejébe folyamatosan képben kell lennie az elérhető termékeket, anyagokat, technikákat illetően. Létezik ilyen sokoldalú zseni? Az biztos, hogy ha igen, akkor sincs belőlük sok. A Jooble oldalán évek óta folyamatosan keresnek belsőépítészt, elég csak körülnézned az állás Győr oldalon.

Van különbség egy lakberendező és egy belsőépítész között?

Természetesen van. Ám munkájukban sok a közös pont, épp ezért könnyű összekeverni őket. Megeshet, hogy valaki egy lakberendezővel veszi fel a kapcsolatot, és menet közben derül ki, hogy valójában belsőépítészre van szüksége.

Noha mindkét szakember a belső tér átalakítását végzi, műszaki dokumentációkat készít, és mozgósítja kreatív képességeit, hogy a lakótér mind funkcionálisan, mind esztétikailag magas színvonalú legyen, a belsőépítész a végzettségénél fogva több mindenhez hozzányúlhat. A lakberendező például nem tervezhet lépcsőt, nem mozgathat statikai rendeltetésű támfalakat, nem állíthat ki statikai véleményt, nem foglalkozik a fűtésrendszerrel, gépészettel, nem nyúlhat a kerthez.

A belsőépítész munkájára ráadásul sokszor már az építkezés fázisában van szükség, és ilyenkor szorosan együttműködik az építésszel. Nem véletlen, hogy a két foglalkozást egymás társszakmájának is nevezik. A lakberendező ezzel szemben főleg egy már kész lakótérrel dolgozik, és szerepe inkább az átalakítás és a belső dizájn megújítása.

Milyen iskolát kell elvégezned, hogy belsőépítész legyen belőled?

Ha úgy érzed, megvannak benned egy jó belsőépítész tulajdonságai, vagyis kreatív vagy, jó érzéked van a matematikához, érdekelnek a műszaki dolgok, szeretsz babrálni az anyagokkal, tájékozódni a legújabb trendekről, és kellően kitartó is vagy, akkor érdemes belevágnod!

A képesítéshez ugyanis legalább 5 évnyi tanulásra van szükség, de van, ahol posztgraduális képzésen tanulhatod ki a szakmát. Ilyen a Budapesti Metropolitan Egyetem, ahova MA diplomával rendelkező építészek, tájépítészek, formatervezők jelentkezhetnek, és 3 félév után kapják meg a belsőépítész tervező végzettséget. Más egyetemeken (pl. BME) az építészi alapdiploma után lehet szakosodni a belsőépítészeti szakirányra. A MOME építőművészeti szakán már az alapképzés is főleg a belsőépítészre fókuszál, és az alapdiploma feljogosít arra, hogy látványtervezőként dolgozzál. Az önálló belsőépítészeti státuszért itt is el kell végezned a mesterkurzust, vagyis a minimum 5 év tanulást nem úszod meg. Fontos: az aktuális lehetőségekről, követelményekről és képesítésekről mindig a felvi.hu oldalán kell tájékozódnod.

A megfelelő végzettség megszerzése tehát nem megy egyik napról a másikra. Továbbá, mivel ez egy erősen gyakorlati szakma, a munkapiacon egy belsőépítészek akkor számít értékesnek, ha van már tapasztalata, és ezt valahol, például egy weboldalon be is tudja bizonyítani. A Jooble Magyarország egyik legnagyobb állásközvetítő portáljaként azt tanácsolja, hogy friss diplomásként először helyezkedj el tervezőasszisztensként, és tanuld ki a szakma gyakorlati oldalát. Nézd meg, milyen álláslehetőségek kínálkoznak ezen a területen, akár városok szerint – például az állás Pécs oldalon.

Miután néhány év gyakorlatot szereztél, feljebb léphetsz a ranglétrán, vagy akár saját vállalkozást indíthatsz.

Mindkét területen jó esélyed van a sikeres karrierépítésre. De vajon anyagilag melyik éri meg jobban?

Sikerszakma, de vajon sikerfizetéssel?

A fizetesek.hu szerint egy belsőépítész országos átlagban akár bruttó 733 000 Ft-ot is kereshet, cégtől vagy földrajzi területtől függően. Ez természetesen csak egy átlag, vagyis a fizetésed lehet ennél kevesebb vagy több is. Mivel egy belsőépítész is szakosodhat, például a vendéglátóiparra, egészségügyi intézményekre, reklámipari feladatokra, sőt, bútortervezésre is, a fizetések is nagy szórást mutathatnak.

Ha magánvállalkozást indítasz, úgy érdemes kalkulálnod, hogy egy belsőépítész díja négyzetméterenként 3000 Ft-tól 70 000 Ft-ig terjed, vagyis széles határok között mozog. Minél nagyobb presztízsű projekteken dolgozol, minél nevesebbek a megrendelőid, annál többet kérhetsz a munkádért. A határ szinte csak a csillagos ég – és a megrendelőid rendelkezésére álló keret. Ha beindul a vállalkozásod, és megbízható munkatársakat keresel, a Jooble ismét csak jó terepet kínál számodra. A meghirdetett állásokra mindig rengeteg visszajelzés érkezik a jelentkezőktől, és az eredmények szerint a munkaadók szinte mindig megtalálják az ideális munkaerőt. Mivel eddigre már pontosan tisztában vagy azzal, mire kell odafigyelni, amikor jó belsőépítész munkatársat keresel, nem lesz nehéz kiválasztanod a tökéletes jelöltet!

("Partner cikk")

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...