2023.11.18. 17:49:34 7140 270

Beérheted kevéssel is – a minimalizmus egy lehetséges út
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Korábban sűrűn hangoztatták mindenfelé, hogy az embert társas kapcsolatai, értékes együttlétei, közösségi tevékenységei emelik sokat dicsért rangjára. A minimalizmus dicsérete alcímet viselő könyv szerzői (Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus) egy John Lennon slágert (Imagine) idéző töprengésre sarkalló képet festenek elénk azt ecsetelve, hogy képzeljünk el egy olyan világot, amelyben mindenből kevesebb van. Majd kifejtik, hogy mi mindenből: holmikból, adósságból, stresszből, elégedetlenségből. Egyáltalán frusztráló, lélekmarcangoló zavaró tényezőkből kevesebb van. Majd tovább haladnak a „képzeld el, hogy…” ösvényén.

Tanácstalanul - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tanácstalanul

Képzeljünk el egy olyan világot (akárha egy vezetett meditációban vennénk részt), ahol viszont mindenből több van. Több. Ám nem anyagi, hanem az emberi életet láthatatlanul körbeszövő éltető, becses és nélkülözhetetlen többletről szólnak. Több: időről, értékes kapcsolatról, segítőkészségről, elégedettségről, tudatosságról van szó.

Azonban nem titok, hogy mindennek ára van. A lemondás. A tudatos lemondás és elengedés az ára. A minimalista életben sokan egyfajta nagyobb volumenű lomtalanítást látnak. Bizonyos megközelítésből igen, ekként is leírható, megfogható. Azonban a minimalizmus egy életszemlélet, melyben ugyanúgy helyhez jut: az önismeret és a környezettudatosság; kapcsolatunk a világgal, az emberekkel, a tárgyakkal, a pénzzel, az igazsággal, az értékekkel, a kreativitással, a sikerrel, a boldogsággal.

A minimalizmus nem egyenértékű a szegénységbe, az önsanyargató és fukar létbe való önkéntes belezuhanással. Ez egyfajta felismerése annak a régtől hangoztatott bölcsességnek, mely kimondja: a kevesebb néha több. De ugyanígy van ez fordítva is, hiszen a több bizonyos tekintetben kevesebbé válik. Vagy kevesebbé tesz. Kiüresíthet. A mennyiség soha nem helyettesítheti a minőséget, nem állhat a helyébe.

Nálunk is elhangzott a maga szellemes szemfelnyitogató módján, hogy: „Fárasztó sportág a pénzvadászat, pihenni közben nem lehet. Ez is kell hozzá, az is kell hozzá.” A társadalom által diktált tempóba egy idő után bele lehet törődni. Az állandó versenynek, a fárasztó hajszának se végét, se hosszát nem látjuk. Aztán fizikailag és mentálisan is megfizetjük az árát.

Hogyan lép képbe, és miben lehet segítségünkre e téren a minimalizmus?

  • (újra) rendezettebbé, jobban szervezettebbé, természetesebbé tehetjük életünk minden területét

  • ​ újra fellélegezhetünk (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt), hiszen a fölösleges tárgyaktól való megszabadulás egyrészt szellősebb, tágasabb teret eredményez, másrészt pedig nyugalmat és mentális teret is

  • zsúfolt térben a koncentráció is nehezebben megy, nem enged a lényegre, a legfontosabbra összpontosítani

  • időt és pénzt is megtakaríthatunk

  • a fölösleges tárgyak, holmik elengedésével a fizikai és a szellemi tér is felszabadul

  • kevésbé fogjuk azt érezni, hogy az életünk kicsúszik az irányításunk alól

  • segít ráeszmélni arra, hogy mi tekinthető az életben igazán fontosnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...