2022.07.14. 09:30:00 7217 237

Barkácskalauz: Varázsolj lyukat az üvegbe!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Előfordulhat, hogy időnként üvegbe kell fúrnia egy kézműves projekthez vagy egy otthoni javításhoz. Szerencsére ez sokkal egyszerűbb, mint ahogy gondolnánk: a legtöbb kézműveskedő vagy lakástulajdonos is végre tudja hajtani a műveletet egy akkumulátoros fúróval és némi odafigyeléssel meg furfanggal.

Átfúrt üveg - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Átfúrt üveg

A házi készítésű szélcsengő, a borospalackokkal vagy a befőttesüvegekkel készített alkotások vagy az üvegékszerek készítése során előfordulhat, hogy üvegbe kell fúrni. Azonban emiatt ne hagyjunk félbe semmilyen műveletet!

Biztonsági figyelmeztetések!

Üvegbe fúrni veszélyes: Ügyeljünk arra, hogy viseljünk védőszemüveget, kesztyűt és pormaszkot is. Az üvegpor nagyon káros, soha ne lélegezzük be, a bőrünktől szintén tartsuk távol. Az üvegpor szétrepülése ellen folyóvíz hívható segítségül, emiatt csak akkumulátoros fúrót használhatunk, különben fellép az áramütés veszélye is!

Így fúrj lyukat az üvegbe!

A fába vagy műanyagba fúrás sok ember számára ismerős projekt, de az üvegbe fúrás már kicsit más, mivel a fúró sebességét alacsonyan kell tartani. Ez a hőmérséklet szabályozása miatt fontos, hiszen, ha az üveg túlmelegszik, eltörhet. Viszont mindenképp érdemes keményfém hegyű fúrószárat beszerezni a legjobb eredmény érdekében.
Amire a főbb eszközök és védőeszközök mellett szükség lehet: Vízvezeték-szerelő gitt, rajzszeg, bilincs/satu.

  1. Fúrás előtt óvatosan rögzítsük/fogassuk be az üveget! A rögzítőnk típusától függően szükség lehet kipárnázni a bilincs és az üveg közötti teret. A síküveget alulról tudjuk alátámasztani.

  2. Képezzünk karikát vízvezeték-szerelő gittből! Egy kisebb gittgolyóból alakítsunk ki kézzel egy széles karimájú kört és ragasszuk fel az üvegre a kívánt lyuk köré.

  3. Biztosítsunk folyamatos vízfolyást! Egy üres műanyag kancsót készítsünk be hideg vízzel, amiből a segítőnk egyenletesen folyathat a fúrás során.
    Aki egyedül fúr, az fedje le a kancsót, és közvetlenül a fúrás előtt szúrja ki a kancsó oldalát, az aljához közel. A vékony vízsugár irányuljon a fúrandó területre. Hogy a víz a gitt-karika egyik oldalán egy irányban csorduljon ki hasznos, ha az ujjunkkal enyhén lenyomja tartjuk egy ponton.

  4. Kezdjük meg a fúrást! Az akkumulátoros fúrógépbe csavart keményfém fúrószár végét helyezzük a fúrás helyére. Finoman nyomjuk meg a fúró kioldóját, hogy a fúró csak lassan forogjon. (Nagy sebességű fúráskor a fúrófej el fog mozdulni a kívánt helyről!)

A fúrás folyamán sűrűn öntsük le a vizet az üvegről, hogy ellenőrizni tudjuk a fúrás előrehaladását. (Egy borosüvegbe pl. körülbelül 10 percig is eltarthat egy lyuk befúrása.) A folyamat vége felé csökkentsük a fúróra nehezedő nyomóerőt, hogy elkerülhető legyen a furat belső szélének feltörése.

Tipp: A kisebb tárgyak egy kevés vízbe merítve is fúrhatók.

Forrás: www.thespruce.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...