2024.03.25. 15:32:19 5510 190

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

Jogi tanács Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jogi tanács Fotó:123rf.hu

Az életünket úgy éljük, hogy velünk nem történhet semmi rossz. Lavírozunk a jog útvesztőjében, s ha mégis megtörténik a baj, akkor viszont kétségbeesetten keressük a megoldást, és elkeseredetten viseljük az erkölcsi terhet és az akár súlyos pénzügyi veszteséget.

A legtöbben mégis félnek attól, hogy ügyvédi segítséget kérjenek. Pedig a képlet egyértelmű: ahogyan természetes számunkra, hogy betegség esetén orvoshoz fordulunk, vagy csőtörés esetén hívjuk a vízvezetékszerelőt, a jogi kérdésekben is érdemesebb szakemberhez fordulni, mint az internet sötét bugyraiban kutatni a megoldás után.

Miért van ez így? Azt mindenki belátja, hogy könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy azonnali jogi segítségre van szükségük. Bizonyos helyzetekbe pedig elengedhetetlen egy gyors ügyvédi segítség. Mégis inkább elhatárolódunk ezektől a gondolatoktól, ahelyett, hogy felkészülnék egy előre nem várt eseményre, vagy éppen segítséget kérnénk, mielőtt nagyobb baj nem történik.

Az elutasítás oka a Jog365 felmérése szerint, hogy az emberek bizonytalanok, félnek az érdekérvényesítés költségeitől. Abba kevesen gondolnak bele, hogy mekkora költségei vannak a felkészületlenségüknek. Napjaink növekvő gazdasági és szociális nehézségei között egyre gyakrabban kerülünk olyan helyzetbe, hogy meg kell védenünk a jogainkat. Az érdekérvényesítés költségei, vagy a késlekedésből eredő anyagi veszteség pedig előzetes felkészültség nélkül pillanatok alatt ijesztő mértéket ölthetnek.

Gondoljunk csak bele: egy átlagos napon a hírekbe legalább három-négy olyan eset kerül, ahol emberek kerültek nehéz (sokszor kilátástalan) helyzetbe csak azért, mert nem készültek fel egy-egy olyan helyzetre, amikor bizony segíthetett volna, ha tisztában vagyunk jogainkkal.

Velem ez nem történhet meg… - gondoljuk a híreket nézve. Valószínűleg ugyanezt gondolták a hírekben szereplő károsultak is.

Meg sem fordul a fejünkben, hogy:

  • mi is ott lehettünk volna abban a balesetben,

  • nekünk is felmondhat a munkáltatónk,

  • nálunk is kikapcsolhatják az áramot jogtalanul,

  • nekünk sem téríti meg a kárunkat a biztosító,

  • nálunk is kopogtathat a végrehajtó,

  • nekünk is ellophatják a pénzünket az internetes csalók.

Sok szkeptikusban talán felmerül a kérdés, hogy jó, de ilyenkor mire elég egy telefonos, vagy online tanács. „Egy megfelelő időben kapott hasznos jogi tanács megkönnyíti a jogos érdekek képviseletét egy-egy kellemetlen szituációban.” – emelte ki a Jog365 szakértője – „Csökkenti a kiszolgáltatottság érzését, megnyugtató támaszt biztosít, enyhíti a problémából fakadó feszültséget, segít a megoldások feltárásában. A tapasztalataink szerint a legtöbb esetben segít a megfelelő döntés meghozásában és egy hosszabb jogi procedúra elkerülésében. Hisszük, hogy nem minden esetben van szükség bonyolult jogi eljárásokra, van, hogy nem érdemes pereskedni. Sokszor elég, ha tudjuk az adott helyzetben a következő lépést, ami segít jogaink érvényesítésében.”

Egy hasznos tanács segíthet például abban, hogy ne kelljen akár több évet is várnunk arra, hogy a pénzünkhöz jussunk egy káresemény után, vagy érvényesíteni tudjuk az online vásárlásunk után a termék visszaküldéséhez fűződő jogunkat. Az sem mindegy, hogy mit reagálunk egy olyan helyzetben, amikor a munkáltatónk érzésünk szerint visszaél hatalmával, vagy a garanciális szerviz nem tesz eleget kötelezettségének. – Az esetek száma végeláthatatlan. Ezekre érdemes előre felkészülni, hiszen sok kellemetlenségtől tudjuk megkímélni magunkat.

Az interneten mindenre találhatunk választ. Mindenre és annak ellenkezőjére is. Azonban a jog érvényesítése sokkal összetettebb folyamat annál, minthogy saját szakállunkra keressünk megoldást a Google keresőjében. Egy-egy lényegtelennek tűnő részlet alapvetően befolyásolhatja ügyünk kimenetelét. Ne feledjük, hogy bármennyire hasonló is lehet két eset (például baleset, kivitelezői károkozás) a körülmények és ebből adódóan a megfelelő jogi passzus alkalmazása szinte biztos, hogy eltér. Éppen ezért érdemes megfelelő körültekintéssel megfelelő tapasztalattal rendelkező ügyvédet választani, aki segíthet a kérdések megválaszolásában.

Érdemes felkészülni a nem várt helyzetekre

Ahogy a cikkünk elejében is olvashattuk, az élet kiszámíthatatlan. Bármikor történhet olyan esemény, amikor akár azonnali jogi segítségre lehet szükségünk. Rengeteg feszültségtől, idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat ilyenkor, ha van kitől kérdeznünk. Arról nem is beszélve, hogy néha a gyors információhoz jutás segít, hogy ne történjen nagyobb baj. Éppen ezért érdemes felkészülni a nem várt eseményekre. Megfizethető és megbízható megoldást kínálnak az ilyen helyzetekre a jogi assistance szolgáltatások, amelyek egyre népszerűbbek Magyarországon is.

A Jog365 Jogi Asszisztencia Megoldásai például akár már napi 50 Ft körüli összegért biztosítják azt a nyugalmat, amit egy jogi védőhálótól elvárhatunk. Csak egy telefon, amit bármikor felhívhatunk, ha úgy érezzük, hogy jogi értelemben vett igazságtalanság ért bennünket, vagy nem tudjuk, hogy egy adott szituációban milyen jogaink és kötelességeink vannak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

„Nekem a Balaton…” – Utazz le a Balcsi partra szuper filmek segítségével

Kinek a déli, kinek az északi, kinek az egyik csücsök, kinek a másik a kedvence, de a Balaton mindenkit lenyűgöz, magával ragad. A bulik, a kirándulóhelyek, a strandok, a lángos illat – kellemes emlékek, amelyeket minden tavasszal várunk, és minden ősszel nagyon nehezen engedünk el.

Ritkán látható klasszikusok is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikus alkotások is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában. Az új néven megrendezett, MOZ.GO fesztiválra keresztelt programsorozat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várja a közönséget június 12. és 15. között.