2015.09.11. 08:00:00 7230 173

Az utálatos munkát is meg lehet szeretni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legalább is ezt mutatják a kutatások. Szóval, ha utálod a munkád, még ne mondj fel, inkább sajátíts el egy másik nézőpontot. Úgy tűnik ugyanis, hogy nem csak a Steve Jobs-féle felfogás a járható út egy boldogabb élethez és karrierhez.

Szörnyű munkahely - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szörnyű munkahely

Való igaz, hogy a napjaink nagy részét munkával töltjük, tehát célszerű lenne, ha ez olyan dolog lenne, amit szeretünk, de legalábbis nem utálunk. Pusztán ez azonban nem lehet elég indok ahhoz, hogy bemenj a főnökhöz és beolvass neki, majd felmondj és boldogan élj tovább. Nem. Ez itt ma Magyarországon a legkevésbé járható út. Szép is lenne, ha bátorságunkat aztán egy olyan munkával ajándékozná meg az univerzum, amiért teljes szívvel lelkesedhetünk. De mi van, ha addig felkopik az állunk. Élni is kell valamiből.

Egy másik megközelítés szerint nem kell, hogy azonnal megszeressük minden munkánkat. Elég, ha látjuk, hogy milyen célt akarunk elérni vele, és erre emlékeztetve magunkat minden nap erőt, energiát és kellő motivációt gyűjthetünk ahhoz, hogy elvégezzük a feladatunkat. De nem akárhogy! A ránk bízott feladatot a lehető legjobban kell elvégeznünk, mert csak így lehet sikerélményünk, így kaphatunk pozitív visszajelzéseket. Bármi is az adott feladat.

A sok sikerélményből idővel kialakulhat a munka iránti szenvedélyünk is. Tehát ne a negatívumokat lássuk meg, hanem a kihívást, ne a kibúvókat és kifogásokat keressük, hanem a megoldást. Elvégre valamiért jelentkeztünk az adott pozícióra. Ez a kérdés lebegjen a szemünk előtt: miért is vállaltam el ezt a munkát? Mit tehetnék, hogy jobban érezzem itt magam?

A kutatók szerint a folyamat végére azok, akik egy olyan munkahelyen dolgoznak, és olyan munkát végeznek, amit a kezdettől fogva imádnak, és azok, akik megtanulták szeretni a munkájukat, nagyjából azonos szintű jólétet illetve szenvedélyt fognak érzeni a munkájukkal kapcsolatban.

Tehát nem feltétlenül addig kell menni és taposni, amíg olyan munkát nem találnunk, amit örömmel végzünk, hanem meg kell találnunk az örömöt vagy elégedettséget a jelenlegi munkánkban is. Ez természetesen nem azonnal következik be, hanem idővel kialakul a szorgalmas munka hatására.

Nem tagadjuk, nehezebb ez az út, de nem járhatatlan. Mindig választhatunk, hogy milyen hozzáállással megyünk be a munkahelyünkre, s a hosszú távú cél lebegjen a szemünk előtt.

Forrás: sciencealert.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?

Étteremben – Ezt árulja el Rólad a viselkedésed!

Egy éttermi étkezés során sok minden kiderülhet rólunk. Mondjuk, akár az is, hogy milyenek vagyunk valójában – azok, akik a menüt bogarásszák percekig, az életben is mindent jól megfontolnak. Vagy azok, akik azonnal ráböknek az egyik fogásra, ezzel is bizonyítva határozottságukat!