2017.01.08. 10:00:43 11745 345

Az ünnepek után sztrájkol az emésztésed? Próbáld ki a kálmost!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ez az Ázsiából származó gyógynövény kifejezetten emésztési panaszokra, vagy éppen étvágytalanságra ajánlott, így ha úgy érzed megviseltek az ünnepek, nyugodtan próbáld ki a kálmosból készült gyomorkeserűt, vagy a kandírozott kálmosgyökeret, ami igazi csemege.

Kálmos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kálmos

Kálmos tények

A kálmos felépítése a sásra emlékeztet. Levelei közvetlenül a gyökértörzsből (rizóma) nőnek ki, és elérhetik az 1 méteres magasságot. Júniusban jelennek meg a szár oldalán a 6-8 cm hosszú torzsavirágzatok. Az itteni éghajlaton nem élnek olyan rovarok, amelyek beporozhatnák, így termést nem hoz, csak vegetatívan szaporodik. A gyökértörzs és az alsó levelek jellegzetes illatúak, ízük kesernyés.

A kálmos eredetileg Indiából és Dél-Kínából származik, ahol patakok, tavak partján, árkokban, a tengerparton, illetve nedves réteken nő. Közép- és Nyugat-Európában is előfordul, tavak és mocsarak környékén található meg.

A rizómát megtisztítják a rajta lévő számos gyökérszáltól, és alaposan megmossák. Belsőleges alkalmazás előtt meg is kell hámozni, és ki kell szárítani.

Hatóanyagai

A rizómában nagy mennyiségű fenilpropán, mono- és szeszkviterpén tartalmú illóolaj található. Az egyik fenilpropánról (azaron) úgy vélik, hogy rákkeltő hatású. A növény azaron tartalma a származási helytől függ - az indiai kálmos illóolaja akár 80%-ot is tartalmazhat, míg az amerikai és az európai változatok szinte mentesek az anyagtól. Az európai gyógyszerészeti kódexek maximálisan 0,5% azaront engedélyeznek. A növény további hatóanyagai a keserűanyagok: az akorin és az akoretin, illetve a cserzőanyagok.

Hogyan használd a kálmost?

Keserűanyag-tartalmának köszönhetően a kálmos élénkíti az emésztést, javítja a vérkeringést. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére, valamint étvágytalanság ellen használják. Az idegi eredetű emésztési zavarok is jól kezelhetők vele.

Hosszasan ne alkalmazzuk.

Készülhet belőle:

Hideg kivonat

Szórjunk egy bögrébe 1 kávéskanál szárított, felaprított kálmosgyökeret, öntsük le hideg vízzel, majd 8-10 óra múlva szűrjük le. Emésztési zavarok esetén egész nap kanalazzunk belőle.

Por

Törjük porrá a szárított kálmos-gyökeret. Puffadás és gyomorrontás esetén naponta háromszor vegyünk be csipetnyi port sok vízzel, étkezés előtt.

Öblögető

A szájüreg öblögetéséhez és átmosásához öntsünk egy pohárba langyos vizet és 30 csepp kálmos-tinktúrát, amely úgy készül, hogy 100 g összeaprított gumót leöntünk 3 dl (40%-os) alkohollal, és 14 napig állni hagyjuk.

Gyomorkeserű

50-50 g kálmosgyökeret és szétnyomkodott borókabogyót öntsünk le 1 l (40%-os) szesszel. 10 nap elteltével szűrjük le. Szükség esetén igyunk belőle egy kis pohárral (2 cl). Reumatikus panaszok ellen bedörzsölhetjük vele a fájdalmas területet.

Fürdőszer

100 g hámozatlan kálmosgyökeret áztassunk 10 percig 1 l vízben, majd további 10 percig főzzük. Kimerültség esetén adjunk egy kád meleg vízhez, és fürödjünk benne kb. 10 percig.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...