2022.06.08. 09:25:00 6606 267

Az óceánok világnapja: Gondolkodj kékben a vízminőség megőrzéséért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A földi élet és a víz között egyenlőségjelet is tehetnénk, éppen ezért olyan fontos vizeink megóvása. Az édesvizeink mellett azonban legalább akkora figyelmet kell fordítanunk az óceánok állapotára, mivel hatalmas hatással bírnak életünkre - éljünk bárhol is a világban.

Nyugodt óceán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugodt óceán

Ezen ok miatt az 1992. júniusában megtartott ENSZ környezetvédelmi csúcstalálkozón úgy határoztak, hogy június 8-án ezentúl az óceánok életet adó szerepéről emlékeznek meg. Nézzük meg tüzetesebben, miért is ilyen különlegesek a földi élet szempontjából.

Érdekességek az óceánokról

1. Az óceánok hatalmas energiaforrások.

Az együttesen közel 320 négyzetkilométer sós vizekben a Föld akár 25%-a is koncentrálódhat.

2. Az óceánok a világ legnagyobb múzeumai.

Az elsüllyedt körülbelül 3 millió roncsban temérdek műtárgy fekszik a tengerek fenekén, becslések szerint sokkal több, mint amennyit a világ “hagyományos” múzeumaiban összesen felhalmoztak.
Az úgynevezett Nemo-ponton pedig sok feleslegessé vált űreszközt - köztük a MIR-űrállomást - hagytak belezuhanni.

3. Az oxigén 80%-a az óceánokból származik.

Az emberi faj túléléséhez kulcsfontosságú levegő a tengeri lények, pontosabban a mikrobák légzésének köszönhető. Ezek között van olyan mikroorganizmus, amelyik pl. a szén-dioxid van, amelyik a vas vagy a nitrogén légköri megkötésével járul hozzá ehhez.

4. Az óceánban víz alatti vízesés található.

A hideg és a meleg áramlatok összeütközésének helyén hatalmas víz alatti vízesések alakulhatnak ki. A Dánia-szoros zuhatagja még a legnagyobb felszíni vízesés méretét is meghaladja 4000 méter hosszan lezúduló víztömegével.

Vizeink szennyezése és környezetvédelmi lehetőségeink

Habár a multinacionális vállalatok környezetszennyezését egyénileg nem tudjuk befolyásolni, a jobb hulladékgazdálkodás és a gazdasági növekedés tisztább kivitelezésének együttese szükséges a fordulathoz. A műanyag mellett a műtrágyahasználat során a vízhálózatba jutó vegyszerszármazékok azok, amik nagy mértékben károsítják az óceánok állapotát és azok élővilágát.

Ez természetesen nem mentesít minket az egyéni felelőségvállalás alól! A műanyagot kezeljük mi is erőforrásként és ne dobjuk a háztartási hulladékokkal együtt el a szemétbe. A műanyag összegyűjtése után széles körben újrahasznosításra kerülhet.
A szemeteléssel vízpartjainkon is fel kell hagynunk, takarékoskodjunk a ház körüli munkák során is a vízzel és lehetőleg ne jusson vegyszer sem a talajvízbe!
Ha tudunk, komposztáljunk, de minimum vegyük rá magunkat a szelektív hulladékgyűjtésre!

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az egészség kis segítői, a csírák

Az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és a csírák fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy belecsempésszünk egy kis extra tápanyagot és frissességet a mindennapi étkezésünkbe. Ezek az apró csodák tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében és az immunrendszerünk erősítésében.

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.