2015.12.18. 14:56:24 9076 235

Az illatos ánizs
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fűszerként, gyógynövényként és illóolajként is szolgálhat, felhasználja a gyógyszer, a szépség és az élelmiszeripar is. 13-szor édesebb mint a cukor. Mindennek ellenére nem mindenki kedveli az ánizst, egyedi, édeskés néha mentára emlékeztető aromája miatt, pedig érdemes lenne!

Ánizsmagok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ánizsmagok

Az ánizs a Közel-Keletről származik, ma már a mediterrán vidékeken is elterjedt és hazánkban is termesztik az egynyári növényt. Bécsi kömény, ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs neveken is ismert. Gyógyászati célokra az augusztusi virágzás után kialakuló termést (magot) használják.

Mire jó az ánizs?

Étvágytalanság ellen, emésztés serkentésre, hurutoldóként, köptetőként, köhögéscsillapítóként, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként már régóta ismert. Enyhíti a puffadást és segít a szélhajtásban is, ezért a karácsonyi lakomák közeledtével jó ötlet lehet a beszerzése. Kismamáknál elősegítheti a tejelválasztást.

Féregűző szerek egyik hasznos alkotóeleme, így az állatgyógyászatban is nélkülözhetetlen. Még a tetvek ellen is hatásos, borszeszes oldatban szokás feloldani. A bőrt az ánizs irritálhatja, így huzamosabb ideig nem szabad alkalmazni, pár hetes kezelés után szünetet kell tartani.

Illóolaját csak hígítva szabad fogyasztani, szárított magjából forrázatot szokás készíteni. Az ánizs többek között az Ouzo (ánizslikőr) alapanyaga is, sőt az Abszint is ezzel készül.

Hogyan készül az ánizstea?

Egy teáskanál magra 2-3 dl forró vizet öntünk, 10 percig ázni hagyjuk, leszűrjük és főétkezések után fogyasztjuk. Létezik filteres változat is, ezzel könnyebb dolgunk lesz, és elegendő csak 5 percig áztatni.

Az ánizs hatóanyaga

Az ánizs termése poliszacharidokat, flavonoidokat és cisz-anetol izomerben gazdag illóolajat (kb. 2%) tartalmaz, ez siet az emésztés segítségére. Az anetol, pontosabban a transz-anetol egy mérgező vegyület, de ez a formája, kis mennyiségben fogyasztható. Ezenkívül zsíros olajat és kolint tartalmaz.

Anetolban gazdag illóolajat tartalmaz a közönséges édeskömény és a kínai csillagánizs is. Az ánizs és az édeskömény illóolajának összetétele hasonló, a csillagánizsé viszont néhány összetevőben különbözik. A csillagánizs termése az illóolajon kívül gyantát, cserzőanyagot zsíros olajat és cukrot tartalmaz, az édesköményé fehérjét és zsíros olajat. A csillagánizs egyébként csak ízében hozza az ánizs jellemzőit, rendszertanilag egy teljesen különböző növényről van szó.

CsillagánizsCsillagánizs

Figyelmeztetés

Az ánizs fogyasztása anetolra allergiás személyeknek nem ajánlott. Írásunk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu, edenkert.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!