2015.06.03. 11:20:34 42858 324

Az „erősítő víz” - a Tonik története
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tonikot csak nem rég kedveltem meg, és még most sem bírok belőle két deciliternél többet egyszerre meginni. Szépen lassan azért elkortyolgatom, hiszen remek alternatíva az édes löttyök helyett. Ilyenkor nyáron különösen jól tud esni az embernek a kesernyés ital (egy kis citrommal), és az esti mulatságok főszereplőjévé is könnyen válhat. :) Gin-tonik formájában.

Tonik - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tonik

Zárójelben megjegyzem, csak két bajom van ezzel az itallal: a gin és a tonik :D, valahogy egyiket sem kedvelem annyira. Igaz, a tonik most már jöhetne, de a ginnek még az illatát sem szeretem. Egyébként tudtad, hogy a népszerű long-drink úgy alakult ki, hogy az irdatlanul keserű tonikot az indiai brit gyarmatokon ginnel öntötték fel, hogy ihatóbb legyen, és így fogyasztották a maláriás betegek? Egészen elviselhető módja lehetett ez akkoriban a gyógyulásnak. Aztán teltek múltak az évtizedek, és az egyik legismertebb party ital lett citrommal vagy lime-mal ízesítve. Ma a vodka-tonik is trendi italnak számít. No, de térjünk vissza az alkoholmentes tonikra.

A tonik története és gyógyhatása

Jelentése „erősítő víz”, ez a megnevezés a keserű anyag, azaz a kinin gyógyhatására utal. Az eredeti tonik csak szóda és kinin volt nagy mennyiségben. Az italt azért találták fel, hogy fogyasztható formába hozzák a kinint, melynek lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. A 17. században gyakorlatilag ez volt az egyetlen gyógymód, ami hatásosnak bizonyult az Afrikában tomboló malária gyógyítására, és egészen az 1940-es évekig használták, majd jöttek a modern gyógymódok és szerek. A malária gyógyszerek egyébként a paraziták hemoglobinbontó képességét akadályozzák.

A kinint először egy dél-amerikai fa, a cinchona fa kérgéből vonták ki francia kutatók. A quina szó, melyből a kinin szó származik, szent fakérget jelent, de a kérgek kérgeként is szoktak rá utalni.

Vannak mellékhatásai?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy – mint a gyógyszereknek általában – van-e a toniknak bármilyen mellékhatása. A válasz: igen. De mielőtt megijednél, a mai toniknak, amit üdítőként megvásárolhatsz a boltban, jóval kevesebb kinintartalma van (kb. tizede az orvosi mennyiségnek), mint annak a toniknak, amit a malária gyógyítására használtak. Nézzük, milyen mellékhatással kellene számolnunk, ha nagyon magas kinintartalmú tonikot innánk, huzamosabb ideig.

Ma is használják a kinint malária gyógyítására, de csak és kizárólag olyan esetekben, ahol a modern gyógyszerekre rezisztensnek bizonyul a beteg. A tonik gyógyászati mennyiségben való fogyasztását azért sem javasolják, mert súlyos vesekárosodást, süketséget, tüdőödémát okozhat. Ezenkívül terhes nőknek sem javasolt a fogyasztása, mert születési rendellenességeket okozhat, és allergiás reakciókat is kiválthat a keserű anyag. A szívet is figyelni kell, ha kinint kap a beteg. Még ma is elterjedt az a tévhit, hogy a tonik hatásos az éjszakai lábgörcsökre, de nagy mennyiségű fogyasztása a fenti mellékhatások miatt nem javasolt. 2010-ben például Amerikában meg is tiltották, hogy ilyen görcsökre a tonik fogyasztását javasolják vagy kinin tartalmú italt írjanak fel.

No, de a gyógy- és mellékhatások érvényesüléséhez a mai, boltban vásárolható tonikból a szakemberek szerint legalább 20 litert kellene elfogyasztanunk/nap. Mégis azt javasoljuk, hogy a terhes anyukák és a kininérzékenyek kerüljék a frissítő italt. A többiek élvezzék nyugodtan - alkohollal vagy anélkül!

Forrás: wikipedia.org, livescience.com | Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!