2021.08.31. 14:45:00 10315 239

Az émelygés lehetséges okai - a várandósságon túl
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A testileg nyomorúságos érzetek között szerintem sokunknál dobogós a hányinger. Az okokat kutatva a nők legtöbbször a poénosnak szánt “Biztosan terhes vagy” frázist kapják, míg a férfiakat hajlamosak vagyunk a “Biztosan valami rosszat ettél” mondattal lerendezni. A képlet azonban ennél jóval bonyolultabb! Derítsük ki együtt a lehetséges okokat!

Émelygő nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Émelygő nő

Az émelygés egy olyan kellemetlen érzés a gyomorban, amelyhez társulhat maga a hányás is. A hányinger önmagában véve nem betegség, de lehet annak a fizikai tünete. (A már többször tárgyalt migrén esetében ez biztosan így van.) Az émelygés ugyancsak járhat túlzott izzadással és étvágytalansággal. A gyomornyugtató gyömbér tea az esetek többségében enyhülést hozhat.

Az émelygés leggyakoribb lehetséges okai

1. Éhség, gyors evés

Amikor vércukorszintünk túlságosan lecsökken szédüléssel járó émelygés törhet ránk. Egy magas szénhidráttartalmú, azaz cukrot is tartalmazó étkezést követően jobban fogjuk magunkat érezni.
Hányinger törhet ránk akkor is, ha hirtelen nagy mennyiségű ételt fogyasztunk el, ezzel megterhelve a gyomrot.

2. Szorongás vagy stressz

Az emésztőrendszerünk rendkívül érzékeny, így lehet az, hogy negatív érzelmi változásokra is képes fizikai tünetekkel reagálni. Stresszhelyzetben a bélrendszerben található idegek a normál bélműködésen túli összehúzódásokra késztetik a beleket, hányingert okozva.
Ezt úgy csökkenthetjük, ha tudatosan megnyugtatjuk magunkat néhány lassú és mély lélegzetvétel kíséretében.

3. Vízhiányos állapot

Az arra érzékenyek számára már az enyhe kiszáradás is rosszulléttel járhat. A gyomorproblémákat pedig elegendő sima vízzel tudjuk orvosolni. Ilyet a másnaposság is elő tud idézni.
Viszont súlyosabb kiszáradás esetén - ez már zavartsággal és szédüléssel is járhat - azonnal orvoshoz kell fordulni!

4. Gyógyszerek

Néhány gyógyszer vagy vitamin éhgyomorra történő használata is okozhat hányingert, emiatt fontos, hogy mindig olvassuk el a készítmény alkalmazási utasításait. A gyomorirritáció pedig akkor sem kerülhető el, ha az ilyen gyógyszer lenyelése után fogyasztunk pl. egy kis kenyeret. Ezt előtte kell megtennünk.

5. Fülgyulladás

Meglepő módon a fülfertőzés is járhat émelygéssel. Az egyensúly fenntartásában nagy szerepet játszanak a belső fül csatornái. amikor a folyadékszint megváltozik, akkor a test jelzései nyomán szédülés és hányinger is felléphet. Ezt jól jelzi a fül- és fejfájás és a hallásváltozás is. Ált. antibiotikumos kezelés hatására pár nap alatt elmúlnak a tünetek.

6. Szívroham

Leginkább a nők körében figyelhető meg, hogy a szívroham tünetei nem korlátozódnak le a mellkasi fájdalomra. A légszomj mellett a hideg verejték és a többnyire hányással járó hányinger is intő jel lehet!

Forrás: www.self.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

(Sz)építsd az életed kiegyensúlyozottan - Ezek a módszerek segíthetnek

A kiegyensúlyozott élet egyik ismertetőjegye az a lelki nyugalom és az az energia, amely miatt úgy érezzük. hogy sikerrel haladunk a céljaink felé, egyszóval: az életünk egyensúlyban van. Ilyenkor az egyén képes hatékonyan kezelni az élete különböző területeit, ez pedig egyenes út a fizikai, mentális, érzelmi és szociális jólét megteremtéséhez és fenntartásához egyaránt.

Áfonyás-kókuszos süti, mert itt a nyár!

Az áfonya a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, amely frissítő ízével és élénk színével varázsolja el az ízlelőbimbókat. Az áfonyából készült sütemények különleges helyet foglalnak el a sütés szerelmeseinek szívében. Ezek a sütemények nemcsak finomak, hanem a nyár hangulatát is magukkal hozzák minden egyes falatban.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?