2021.10.28. 09:30:00 6228 211

Az animáció világnapja - Ünnepeld meg mérföldkőnek számító alkotásokkal!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Animáció Világnapját 2002 óta ünnepeljük október 28-án a Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség (ASIFA) kezdeményezésére. 2005 óta már hazánkban is megtartják az ünnepet, azonban rögtön 3 napos programsorozat keretében, október 27. és 29. között.

Animáció Világnapja - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Animáció Világnapja

A világnap időpontja egyfajta tisztelgés Emile Reynard, a rajzfilmkészítés úttörője előtt, hiszen 1892-ben ezen a napon nyílt meg a nevéhez fűződő Optikai Színház. Az animációs film, mint a 20. század vívmánya azonban folyamatos változáson megy át azóta is: Az élettelen tárgyak és rajzok képkockából álló folytonos sorozata a számítástechnika robbanásszerű fejlődése egyre életszerűbb ábrázolásra ad lehetőséget.

Az 1900-as évek első felében számtalan klasszikus történet kelt életre a vásznon, amelyeknek talán még a legújabb élőszereplős változatok sem tudnak a nyomukba éri: gondoljunk csak Bambi, Pinokkió, Csipkerózsika vagy Hófehérke és a hét törpe történetére!

Ikonikus animációs (mese)filmek - a kritikusok vagy maguk a nézők szerint:

Aladdin (1992)

A társadalmi különbségek legyőzésén, az igazságon és a varázslaton alapuló történet nem csupán a kritikusok elismerését, de a közönség tetszését is kivívta. Repüljünk el a mesés Kelet világába a klasszikus rajzfilm segítségével!

Az oroszlánkirály (1994)

Az árulás és a száműzetés nem csak a királyságot, de azt is elvette a kis oroszlánkölyöktől, aki valójában lehetett volna. Izgalmas kaland megfigyelni, hogy mégis hogyan válik méltóvá apja hajdani trónjára. Papír zsebkendőt előkészíteni, mert az egyik legszívszorítóbb jelenet ebben a művészetileg is kiemelkedő alkotásban található!

L’ecsó (2007)

Egy tehetséges patkány és egy kevésbé tehetséges konyhás fiú különös szövetsége, amely során nem csak egymást, de a híres éttermet is megmentik. Az alkotók az érett vizuális történetmesélésen túl parádésan kitágították a karakterizálás határait is.

Roger nyúl a pácban (1988)

Az élő és rajzolt szereplőket és díszleteket is felsorakoztató alkotás talán a legsikeresebb és legismertebb vegyes technikájú film - természetesen a Space Jam (1996) mellett. Sokak szerint ezzel indult el a Disney stúdió “reneszánsz korszaka”. A gyilkossággal vádolt rajzfilmsztár nyulat a firkákkal nem szimpatizáló magánnyomozónak kell tisztáznia; egy sor csavaros esemény közepette.

Toy Story (1995), Toy Story 2 (1999), Toy Story 3 (2010), Toy Story 4 (2019)

Woody a cowboy és Buzz az űrhajós játékfigura a többi játékkal együtt mindig újabb és újabb hajmeresztő (és érzelmileg mélyebb) kalandba keveredik. A Pixar stúdió az első résszel hosszú időre lefektette a CGI-funkciókra alapozható új technológiai szabályokat.

+1 Émile Cohl - Fantasmagorie

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a világ legelső rajzfilmjét, egészen 1908-ból! Az alig két perces alkotás indította el a ma is ismert rajzfilmgyártást a maga sikeres útján. Érdekességként nézd meg legalább ezt, ha nincs időd egy egész estés mesefilm megtekintésére!

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu, www.bisunessinsider.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Mi lapul a jókislány-szindróma hátterében?

A túl sok jóból is megárthat a sok. A mindig, mindenkinek, minden körülmények között való megfelelési kényszer idővel kifejti a mentális egészségre gyakorolt negatív hatásait. Bár tökéletesen ártalmatlannak tűnik, ha valakit olyan jelzőkkel illetnek, mint: csendes, jól nevelt, engedelmes, mindig mások kedvét és örömét kereső, mégis sok nő önbecsülésén és önbizalmán ejthet súlyos sebeket.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?