2015.05.01. 08:00:00 9503 257

Autók ragadozói - küzdjünk ellenük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem, nem az autótolvajokról fogunk írni. A falvakban, városokban ilyenkor tavasszal egészen más ragadozó les autónkra, egész pontosan annak kábeleire. A nyest. De felmászik a padlásra, tizedelheti a baromfiállományt is. Ahogy az Egyesült Államokban a mosómedvék, Nagy Britanniában pedig a rókák, úgy nálunk a nyestek őshonosak.

Vigyázat! Nyest! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vigyázat! Nyest!

Hogyan kerültek ide?

Mindig is itt voltak, csak jobban rejtőzködtek. Az első "városi" nyestet 1896-ban, a mai Déli Pályaudvar közelében lőtték ki. Ekkor még persze lényegesen kisebb volt Budapest. Komolyabban az 1990-es években tüntek fel újra, főként az építkezési szokások válozásával. Ekkor kezdték beépíteni a tetőtereket, kiszorítva ezzel az ott lakó nyesteket.

Mi is velük a baj?

Vidéken, ahol még tartanak baromfit, vagy például nyulat, a nyest szívesen fogyasztja azokat. Ezzel már önmagában is jelentős kárt okoz. Városban hasonlóan tesz a galambokkal, más madarakkal. A nagyobb bajt azzal okozza, hogy szívesen fészkel tetőterekbe, ahol is elfogyasztja táplálékát, kivéve a tollakat, szőrt. Ürülékéből is halmot épít, ezekben a szemétkupacokban sok élősködő tud megtelepedni. Ezen kívül a nyest zajos, éles hangokkal és kaparászással egyaránt tudatja jelenlétét.

Azonnali problémát azonban rágcsáló természetével okoz. Előszeretettel bontja meg az autók motorterének szigeteléseit, és/vagy (általában mindkettő) rágja meg a motortérben futó vezetékeket, több tízezer forintos kárt, sőt, tűzveszélyes helyzetet okozva ezzel.

Védekezés - profi módon

Nyest ellen számtalan módon tudunk védekezni, több-kevesebb sikerrel.

Számtalan cég vállalja, hogy elfogja a területen élő nyesteket. Ez költséges, de jó megoldás, egészen addig, amíg másik állat téved a környékre. Amennyiben társasházunkban más is a mi problémánkkal küzd, többen összefoghatunk, rögtön kevésbé riasztó az akció ára.

Lényegesen olcsóbb megoldás a nyest-riasztó spray. Pár száz forintos költség csupán, azonban ennek ára van, legfeljebb egy hétig nyújt védelmet, és csak a kezelt járművet védi.

Az Interneten számos forrásból vásárolhatunk elektromos riasztókat is. A spraytől lényegesen hosszabb időre nyújtanak védelmet, az állatok is nehezebben szokják meg. Ha ilyet vásárolunk, keressünk olyat, ami a riasztáshoz hangot és fényt egyaránt használ. Ezek az eszközök már 5 000 Ft-tól kaphatók.

Védekezés - házi praktikákkal

Különböző fórumokon számtalan praktikát találunk, a legtöbben a kutyákra voksolnak. A kutyáktól ugyanis a nyestek félnek. Kertes házban, udvaron parkoló autó esetén a szabadon tartott eb a legbiztosabb, hosszú távú védekezés.

Utcán tárolt autónál ez nem oldható meg. Ezért tegyünk a kutya kihullott szőréből keveset egy szövetzsákba, és tegyük a motortér kevésbé forró helyére, például az akkumulátor mellé. De megteszi a kutya által használt rongy is, például a takaró egy darabja. Lényeg, hogy ne lekötött műanyag zacskót használjunk!

A másik nagyon bevált módszer a már sokat emlegetett csodaszer, az ecet. Ebből a 20%-osat válasszuk, tényleg olcsó, és a nyest nagyon-nagyon nem bírja a szagát. Locsoljuk le vele a kereket (amin az állat bemászik). A motortérbe a zárlat veszélye miatt ne öntsünk, viszont egy régi ablakmosós flakonnal permetezzük be azt.

A nyestek nagyon intelligens állatok, ezért a legjobb megoldás, ha a fentiket kombináljuk, folyamatosan cserélgetjük, így az állat nem szokja meg azt.

A fentiek kombinálása sem jelent 100%-os biztonságot, csak úgy, mint az autótolvajok esetében: reméljük, hogy a szomszéd autó a könnyebb préda.

Forrás: ng.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...