2017.08.13. 14:09:47 11501 347

Augusztusi gyógynövények, avagy mit gyűjtsünk télre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokak örömére, még többek bánatára megkezdődött utolsó nyári hónapunk, az augusztus. Vannak növények, amiket most érdemes sőt, most kell begyűjtenünk ahhoz, hogy télen – gyógyerejük miatt – teát, főzetet tudjunk belőlük készíteni. A teljesség igénye nélkül tehát szerepeljen most alább pár olyan növény, amiknek szárított leveleit felhasználva a hideg napokon hasznos – bár nem mindig nagyon finom, de igen hasznos – gyógyteát tudunk készíteni.

Zsálya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zsálya

Diófalevél

A diófa levelét a népi gyógyászat sokféleképpen használja fel, általában gyomorpanaszokra, epebántalmakra, de magas vérnyomás ellen is itatják a leveléből készült teát. Borogatásként bőrpanaszok, ekcéma, kiütések ellen szokták alkalmazni. Gyűjteni a még zöld leveleket szabad, rozsdafoltos, száradt levéllel az összegyűjtésen kívül ne kezdjünk már semmit. A teának szánt leveleket hűvös, sötét helyen szárítjuk, morzsoljuk és páramentes helyen tároljuk.

Menta

A kertünkben megtermő menta leveleit szinte egész nyáron használhatjuk frissen limonádéba, jeges italokba, illetve, ha van szabad kapacitásunk házi jégrém, fagyi készítésére, a menta tökéletes ízesítő ezekhez a nyári finomságokhoz. Viszont érdemes a téli időszakra is gondolnunk, és begyűjteni a virágos hajtásokat, amiket aztán szárítunk. A szárított mentából készült tea hasznos megfázás, meghűlés esetén, de annak idején nagymamám gyomorbajokra is mindig ezt adta. Ahogy emlékszem, általában hasznos is volt.

Zsálya

Az egyik oszlopos tagja a nép gyógyászatnak. Alapvető gyógynövény, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású. Torokfájás ellen, toroköblítésre kiváló, a régi öregek szájápolásra is előszeretettel használták. Teájának kesernyés íze miatt szokták volt étvágyjavítóként is alkalmazni. Zárójelben megjegyzendő, hogy ugyan fantasztikus gyógynövény, de az olasz konyha elengedhetetlen fűszere. Igaz, hogy zsenge hajtásait – amit fűszerként hasznosíthatunk – tavasszal szedhetjük, de levelét egész nyáron, így augusztusban is nyugodt lélekkel szedjük és szárítsuk, felkészülvén a téli napokra.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...