2014.10.10. 08:53:41 5318 27

Átadták a Nobel-díjakat: francia íróé az irodalmi elismerés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Francia író nyerte a 2014-es irodalmi Nobel-díjat, Patrick Modianónak négy könyve jelent meg magyarul, a legutóbbi, A Kis Bizsu idén. A hatvankilenc éves Patrick Modiano irodalmi munkássága a Nobel-bizottság szerint az emlékezés, a felejtés, a bűn és az identitás kérdéseit járja körbe. A díjazás indoklása szerint "az emlékezés művészetével a legmegfoghatatlanabb sorsokat sikerült megragadnia, ezáltal mutatva be a megszállás mögött rejlő emberi világot".

Nobel Akadémia, Stockholm | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nobel Akadémia, Stockholm | Fotó: 123rf.com

Modianónak legutóbb idén jelent meg könyve magyarul, A Kis Bizsu címmel, ezen kívül a Sötét boltok utcája, az Augusztusi vasárnapok, illetve Dora Bruder című könyvei olvashatók nálunk. A Kis Bizsu erre szerezhető be e-book formájában.

A Svéd Akadémia nem tudta elérni Modianót, hogy közöljék vele a hírt, de Antoine Gallimard-nak, a Gallimard kiadó elnökének sikerült telefonon gratulálni az írónak. Gallimard arról tájékoztatta az AFP hírügynökséget, hogy a szerző nagyon örül a díjnak, ugyanakkor furcsának is találja a helyzetet. A kiadóvezető úgy fogalmazott, a hír nagy meglepetés volt számukra.

Modiano belga és olasz zsidók gyerekeként született 1945-ban, 1968-ban adta ki első regényét. Azóta a regényírásból él, és folyamatosan jelennek meg művei. Forgatókönyveket is írt, ő a tizenegyedik Franciaországban született Nobel-díjas. Az egzisztencialista regény egyik legfontosabb francia alakjának tartják. Az irodalmi életbe Raymond Queneau, a Zazie a metrón szerzője vezette be, ő egyébként Modiano középiskolai geometriatanára volt. Modiano egyetemet nem is végzett, érettségi után már csak íróként akart élni.

A svéd Nobel-díj bizottság elnöke szerint, ha valaki meg akar ismerkedni Modiano munkásságával, akkor a Sötét boltok utcája című regénnyel érdemes kezdeni, amellyel Goncourt-díjat nyert, de népszerű, Franciaországban kultikus könyve az 1997-es Dora Bruder, amelyben a könyv leírása szerint "az elbeszélő ráakad egy 1941-ben megjelent újsághirdetésre: a szülők 15 éves eltűnt lányukat keresik. Az író a hirdetés nyomán kutatásba kezd. A regény szívszorító tényfeltárás, nyomozás az 1940-es évek Párizsában, a francia kollaboráció időszakában, a zsidóüldözés kezdetén." Fontos adalék ehhez a hírneves rabbi ősökkel rendelkező Modiano család történetéből, hogy az író apja a nácikkal üzletelő feketézőként élte túl a megszállást.

ÖRÖKÖS ESÉLYESEK VS. MEGLEPETÉSEK

Az irodalmi Nobelre idén 271 jelölés érkezett, ezeket szűkítették először egy 36 névből álló listára, majd májusban egy 5 fős névsorra. A Svéd Akadémia irodalmi Nobelről döntő tagjainak az egész nyár a rendelkezésükre állt, hogy megismerjék a jelöltek munkásságát, és szeptember közepén megkezdődtek a viták, melyek során kiválasztották a most bejelentett győztest, akinek a szavazatok több mint a felét kellett megkapnia.

2014-ben 107. alkalommal osztották ki az irodalmi Nobelt, amivel általában férfiakat díjaznak. A tavalyi nyertes Alice Munro csupán a 13. nő volt, aki az elismerésben részesült.

A Nobel-díjasok kiválasztásáról semmilyen információ nem szivárog ki, de ettől még persze vannak örökös favoritok, akiket mindig esélyesként emlegetnek. Murakami Haruki mellett például ilyen Joyce Carol Oates, Philip Roth, John Updike, vagy a szíriai költő, Adonis. De Nádas Péter is sok éve esélyesnek számít.

Az elmúlt évek legnagyobb meglepetése 2011-ben történt, amikor a svéd költő, Thomas Tranströmer nyert, a leginkább általános megelégedéssel pedig Mario Vargas Llosa 2010-es elismerése járt.

A korábbi évek irodalmi Nobel-díjasainak itt listázzák, itt pedig egy csomó érdekességet gyűjtöttek össze, például arról, hogy hányan tagadták meg, vagy ki kapta posztumusz a díjat.

A DÍJ

Az 1896-ban elhunyt Alfred Nobel végrendeletében rendelkezett arról, hogy vagyona kamataiból minden évben a fizika, a kémia, a fiziológia és orvostudomány és az irodalom legjobb képviselőit díjazzák, továbbá azt a személyt, aki a legtöbb erőfeszítést tett a béke eléréséért. 1968-ban a tudományos munkásság elismerése kiegészült a közgazdasági Nobel-díjjal, ami a Svéd Bank kezdeményezésére jött létre, és hivatalosan Alfred Nobel-emlékdíjnak nevezik.

A Nobel-díjakat a Svéd Királyi Akadémia ítéli oda, kivéve a Nobel-békedíjat, mert az erről döntő bizottságot a norvég parlament választja a soraiból (és ez az egyetlen, amit nem természetes személynek is kioszthatnak). A jelölés akadémikusok, egyetemi professzorok, tudósok, szakmai szervezetek irányítói felkérése alapján történik. A díjazottak az elismerés mellé 8 millió svéd koronát is kapnak.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...